Katja Gorečan in Katja Perat. Foto: Andraž Purg in Val 202
Katja Gorečan in Katja Perat. Foto: Andraž Purg in Val 202

Antologijo je izdala Zveza feminističnih organizacij (Re)konekcija iz Novega Sada, priredila jo je Vladislava Gordić Petković, uredili pa sta jo Vera Kopicl in Silvija Dražić, je mogoče prebrati na strani seecult.org.

Antologija, kot je RegiOna, mora biti vodilo za naslednja antologijska popotovanja po delih avtoric, ki so premalo vidne in za katere nam je premalo mar.

Vladislava Gordić Petković

Literarni dogodek je potekal v ponedeljek v beograjskem kulturnem centru Parobrod, vodila pa ga je Katarina Lazić, vodja tamkajšnjega literarnega programa. Z branji so sodelovale številne v antologiji zastopane avtorice, med njimi Andrea Popov Miletić, Maja Solar, Ana Marija Grbić in Slađana Nina Perković. Na spletu pa so se jim pridružile še Ivančica Đerić iz Kanade, Maša Dabić z Dunaja, Adisa Bašić iz Sarajeva, Tatjana Stupar Trifunović iz Banjaluke in Ksenija Popović iz Pariza.

V antologiji so zastopane še Katja Gorečan in Katja Perat iz Slovenije ter Milena Marković, Olja Savičević Ivančević, Lana Bastašić, Senka Marić, Ana Miloš, Amila Kahrović Posavljak.

Na naslovnici antologije je likovno delo Geographical Indication II vizualne umetnice Lane Čmajčanin.
Na naslovnici antologije je likovno delo Geographical Indication II vizualne umetnice Lane Čmajčanin.

Povezave, ki jih te avtorice vzpostavljajo od Beograda do Ljubljane, od Novega Sada, Mostarja do Vancouvra, kot piše Gordić Petković v predgovoru, "niso le generacijske, poetične in geografske, ampak so pomembne tudi z vidika doseganja enakosti spolov na področju literarne ustvarjalnosti".

Poezija, ki kipi in kipi od dvomov
Ena od tematik antologije so migracije, a ta beseda ne označuje več le spremembe jezikovnega in kulturnega okolja, ampak tudi prenos družbenih odnosov v virtualne svetove. "Eden od teh svetov je poezija, ki kipi in kipi od dvomov, pa tudi proza, ki tli v sanjah in konfliktih," je zapisala Gordić Petković v predgovoru knjige.

"Antologija ne sme biti poskus povzemanja in centralizacije, temveč vstopnica v bralsko širitev, ki tesno sledi ustvarjalnosti. Antologija, kot je RegiOna, mora biti vodilo za naslednja antologijska popotovanja po delih avtoric, ki so premalo vidne in za katere nam je premalo mar," je povedala za portal danas.rs.

Dodala je: "Sedemnajst avtoric ponuja ločene in različne podobe izkušenj in umetniških doživetij. Lahko bi jih bilo sedemdeset, idealno pa bi bilo sedemsto na sedemdeset milijonov bralcev."

Knjiga je izšla s podporo ministrstva za kulturo Srbije in mesta Novi Sad.


Katja Gorečan (1989) je diplomirana literarna komparativistka in magistra dramaturgije. Leta 2012 je izšlo njeno delo Trpljenje mlade Hane, leta 2017 pa koreopesem Neke noči neke deklice nekje umirajo ter pozneje še dramski tekst Požigalka. Lani je na knjižne police prišel njen roman Materinska knjižica.

Katja Perat (1988) trenutno uči na fakulteti Iḷisaġvik v ameriški zvezni državi Aljaska. Doktorirala je iz primerjalne književnosti in kreativnega pisanja na Univerzi Washington v St. Louisu. Je avtorica pesniških zbirk Najboljši so padli (2011) in Davek na dodano vrednost (2014) ter romana Mazohistka (2018) in esejev Naredite Ameriko spet obvladljivo (2018).