Foto:
Foto:
Papeževa nova knjiga

Jezus iz Nazareta, knjiga, ki jo Benedikt opisuje kot popolnoma osebno delo o Kristusovem življenju, namenjeno katoliškim bralcem, na police knjigarn v italijanščini, poljščini in nemščini prihaja 16. 4., na njegov 80. rojstni dan.

O ljubezni do soseda na primeru Afrike
V izvlečku iz knjige, ki so ga ta teden objavili v italijanskem dnevniku Corriere della Sera, Benedikt razmišlja o priliki Dobrega samarijana in potrebi po ljubezni do soseda. Po njegovem mnenju je mogoče priliko dobro prenesti na trenutno situacijo v Afriki in drugod po svetu. Zapisal je: "Če pogledamo na globalizirani svet, vidimo, kako nas zadeva oropano prebivalstvo v Afriki." Bogati, piše papež, so revne oropali do golega in jih duhovno ranili. "Namesto da bi jim dali Boga, Boga, ki nam je blizu v Kristusu, in sprejeli njihove tradicije in vse, kar je lepo in veliko, smo jim prinesli cinizem brezbožnega sveta, v katerem sta pomembna samo moč in dobiček," še piše Benedikt in dodaja: "Uničili smo moralna merila, tako da pokvarjenost in želja po moči brez dvoma postajata očitni."

Knjiga je prvo delo, ki ga je Benedikt napisal, odkar je bil aprila leta 2005 izbran za papeža. Predtem je junija leta 2005 izšla njegova knjiga Benediktova Evropa: V krizi kultur, pod katero se je podpisal še kot kardinal Joseph Ratzinger.

Papeževa nova knjiga