Foto:
Foto:
Stephen Watts je eden od tujih gostov na letošnjem pesniškem festivalu.
Marko Kravoz - pesnik iz zamejstva

Ti bodo na treh večerih od srede do petka ob 21.00 v prostorih KUD-a predstavili raznovrstne pesmi, od klasičnega modernizma do punk poezije. Selektor Tone Škrjanec je od domačih pesnikov izbral Jureta Jakoba, Marka Kravosa, Daneta Zajca, Petro Kolmančič in Andraža Poliča, ki bodo v duhu festivala skušali pokazati, da je lahko ukvarjanje s književnostjo hkrati sproščen in kulturno zahteven dogodek.

Za uverturo
Za uvod v festival je v sredo knjižnici Bežigrad nastopil ad hoc literarni kvartet, ko so književnost promovirali Ivan Dobnik, Marijan Pušavec, Zoran Pevec in Mare Cestnik.

Tujci v materinščini, za razumevanje prevodi v slovenščino
Dve uri zatem so na oder KUD-a stopili bosanski pesnik Amir Brka, Marko Kravos in britanski pesnik Stephen Watts. V četrtek bo dogajanje v znamenju poezije Jureta Jakoba, gostje iz Danske Pie Tafdrup in Daneta Zajca, ki bo nastopil skupaj z glasbenikom in igralcem Janezom Škofom. Festival se bo zaključil z večerom, na katerem bodo v glavnih vlogah nastopili Petra Kolmančič ob glasbeni spremljavi Tomislava Vrečarja in videu Jožeta Slačka, za njo pa še hrvaški pesnik Romeo Mihaljević in Andraž Polič. Tuji gostje festivala bodo nastopili v svojem maternem jeziku, njihova poezija pa bo prevedena tudi v slovenščino.

Zanimanje za poezijo je živo!
Organizatorji upajo, da bodo s festivalom nakazali nekaj smernic v sodobni poeziji in opozorili, da je zanimanje za poezijo pri nas še vedno živo. Dokazati želijo tudi, da lahko tudi ukvarjanje s poezijo poteka v sproščenem vzdušju in brez formalnih razlag, ki jo pogosto spremljajo. Prav zato festival, ki je na začetku potekal ob sodelovanju KUD-a Franceta Prešerna in Društva slovenskih pisateljev, od katerega pa so se pisatelji umaknili, poteka pod načelom poezija za ljubitelje, ne poezija za pesnike.

Celovita predstavitev tokov v poeziji
Selektor Škrjanec in Gregor Podlogar sta pri izbiri nastopajočih skušala čim bolj celovito zaobjeti dogajanje v sodobni poeziji. Izbrala sta večinoma predstavnike srednje in mlajše generacije, izpostaviti pa sta želela tudi različne načine, s katerimi je mogoče interpretirati poezijo. Demonstrirala jih bosta predvsem Zajc, ki bo nastopil s Škofom, in Petra Kolmančič, ki jo bo spremljala glasbena in videopodlaga.