Peter Svetina je nominiran za najpomembnejše priznanje za otroško literaturo na svetu. Foto: BoBo
Peter Svetina je nominiran za najpomembnejše priznanje za otroško literaturo na svetu. Foto: BoBo

Andersenovo nagrado bienalno podeljuje Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) tako pisateljem kot ilustratorjem na področju mladinske književnosti za njun celoten opus.

Med avtorji in ilustratorji je bilo letos izbranih šest finalistov, so sporočili iz slovenske sekcije IBBY-ja. Nagrajenca bosta razglašena 30. marca na sejmu otroških knjig v Bologni, nagradi pa jima bodo podelili na 37. mednarodnem kongresu IBBY v Moskvi. Ta bo potekal od 5. do 7. septembra.

Slovenska sekcija IBBY-ja je za Andersenovo nagrado nominirala tudi ilustratorja Damijana Stepančiča. S slikanico Arsenije!, ki sta jo ustvarila z Lucijo Stepančič, se je uvrstil na seznam izjemnih mladinskih knjig, ki jih žirija za Andersenovo nagrado priporoča za prevode v tuje jezike. Slikanica Arsenije!, spomini borca na 1. svetovno vojno je izšla pri založbi Miš (2017).

Poslanica Lakota po besedah
Peter Svetina in Damijan Stepančič sta tudi avtorja letošnje poslanice Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) ob 2. aprilu, dnevu knjig za otroke. Poslanica Lakota po besedah je že potovala k vsem sekcijam IBBY-ja po svetu, kjer bo nagovarjala mlade bralce, predstavili pa jo bodo tudi na sejmu otroških knjig v Bologni, so še sporočili z IBBY-ja.