Nominirance za nagrado občine Celje je izbrala strokovna žirija pod predsedstvom Igorja Divjaka, v kateri sta bili še pesnica in Veronikina nagrajenka Petra Kolmančič in novinarka ter literarna kritičarka Maja Šučur. Nagrajenca ali nagrajenko bodo razkrili 25. avgusta.

Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997, avtor projekta in organizator vsakoletnega dogodka pa je Fit media. Foto: Promocijsko gradivo
Veronikino nagrado podeljuje Mestna občina Celje od leta 1997, avtor projekta in organizator vsakoletnega dogodka pa je Fit media. Foto: Promocijsko gradivo
Recenzije nominiranih pesniških zbirk

Po Divjakovi oceni se Borut Gombač v zbirki S konico konice jezika pogumno loti raziskovanja jezika kot snovi, ki jo je treba razgraditi, pregnesti in preoblikovati, da se v njem lahko razprejo nove ustvarjalne možnosti in poti. Gombačev pesniški subjekt je obenem tvorec in opazovalec razgradnje pomenov, ko se besede trgajo "na zloge, črke, pračrke", da v njih zasijejo iskre novih podob.

V pesniškem prvencu Roko razje daje avtorica Vesna Liponik glas in besedo zanikanemu, podrejenemu, prikritemu, neslišnemu; vsemu tistemu, čemur ta svet, ki je prostor, prilagojen za privilegirane, odreka pravice, položaj, status in identiteto. Pesniška misel se v tej zbirki pogosto pokaže kot široko razprta zev, ki nas sooči z močno bralsko izkušnjo, ki generira željo po vnovičnem prevpraševanju lastnih načel in vrednot, je zapisala Petra Kolmančič.

V molekularno strukturo zbirke Oko očesu vrana je postantropocentrična zavest vpisana še radikalneje kot v prejšnjih zbirkah Jane Putrle Srdić, je ocenila Maja Šučur. V prevpraševanju konstruktov resničnosti in konvencionalnih položajev moči ostaja pesnica predvsem strumna opazovalka, ki bolj kot na umetno inteligenco stavi na neizčrpno zmožnost čudenja.

Lucija Stupica v Točkah izginjanja tematizira intimne notranje krajine, v katere vstopa zunanji svet v vsej svoji bivanjski, časovni in prostorski razsežnosti. Poezija se izpisuje kot pretanjeno zložena zgibanka preteklega, sedanjega in prihodnjega, ki tvori vsoto življenja, je zapisala Petra Kolmančič.

Zlatnik poezije Iztoku Geisterju za strasten, najžlahtnejši pesniški zagovor narave

Po besedah Divjaka luč, toplino in upanje v zadnji zbirki Uroša Zupana prinašajo sanje. Tudi v Sanjski knjigi je prepoznavni Zupanov pečat prepletanje utrinkov iz vsakdanjega življenja v Ljubljani s spomini na otroštvo in mladost v Trbovljah, le da je tokrat izrazitejši humoren, samoironičen element.

Lavreat oziroma lavreatinja prejme 4000 evrov vredno denarno nagrado in listino Mestne občine Celje. Med dozdajšnjimi prejemniki so Josip Osti, Ciril Zlobec, Milan Dekleva, Erika Vouk, Taja Kramberger, Tone Pavček, Milan Dekleva, Boris A. Novak in Alenka Jovanovski.

Veronikino nagrado bodo podelili 25. avgusta v veliki dvorani Narodnega doma v Celju. Ob vseh omejitvenih ukrepih bo število navzočih omejeno na 50. Hkrati z Veronikino nagrado bodo podelili še zlatnik poezije za življenjski pesniški opus Iztoku Geisterju – Plamnu. Tretje literarno priznanje na podelitvi pa bo šlo v roke lavreatu male Veronike – zmagovalcu pesniškega natečaja za srednješolsko mladino v Sloveniji Aljažu Primožiču.