V prestolnici Armenije je spomenik poldrugemu milijonu žrtev genocida. Foto: EPA
V prestolnici Armenije je spomenik poldrugemu milijonu žrtev genocida. Foto: EPA
Orhan Pamuk
Zaradi svojih del se je na sodišču znašel tudi Orhan Pamuk. Foto: EPA

Shafakova je v romanu Pankrt Carigrada pisala o genocidu, ki naj bi se pred 90 leti zgodil nad Armenci, kar pa Turčija zanika. Pisateljica je bila na podlagi 301. člena obtožena za razžalitev državnih ustanov ali države, in če bi jo spoznali za krivo, bi lahko dobila zaporno kazen do treh let. Po poldrugi uri zasedanja je sodišče ugotovilo pomanjkanje dokazov in je 34-letno pisateljico, ki je zaradi rojstva hčerke pred petimi dnevi v sodni dvorani ni bilo, oprostilo.

V slovenščini njenih del še ni
Priljubljena avtorica, katere del v slovenščini še ni mogoče brati, v domovini pa so njeni romani velike prodajne uspešnice, je v izjavi po razsodbi dejala, da se je zaradi odločitve oddahnila, a da v Turčiji nihče ne bo mogel mirno pisati, dokler bo v veljavi 301. člen. Shafakova je bila trenutno zadnja v dolgi vrsti turških pisateljev, ki so se morali zaradi svojih del zagovarjati na sodišču, in hkrati prva, ki so jo obtožili na podlagi tega člena.

Rezultat pritiskov Unije?
Če je bila nad odločitvijo navdušena pisateljica, pa so bili toliko bolj besni njeni tožniki, ki so po razglasitvi sodbe odvihrali s sodišča, spotoma pa dejali le, da je bila odločitev plod pritiskov Evropske unije, ki je proces označila kot preizkus turške demokratičnosti. Unija je tako turško razsodbo pozdravila, državo, ki se od oktobra lani pogaja za vstop v skupnost, pa pozvala, naj sporni zakon, zaradi katere je žalitev turškosti zločin, umakne.

Že pred razsodbo pa je njen mož proces komentiral kot sramoto ne le za pisateljico, ampak za vso Turčijo. "Celotni proces je absurden. Ne skrbi me razsodba. Sram me je procesa kot takega," je bil oster glede obsodbe Eyup Can.