Jubilejne Bralnice pod slamnikom odpirajo danes v kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah na slovesnosti, ki jo povezuje Boštjan Gorenc - Pižama. Na odru bo gostil madžarskega ilustratorja in avtorja Róberta Farkasa, čigar poučna slikanica Moja prva knjiga o vesolju, Kako se rodijo zvezde bo izšla letošnjega novembra.

Róbert Farkas: Moja prva knjiga o vesolju, Kako se rodijo zvezde. Foto: Založba Miš
Róbert Farkas: Moja prva knjiga o vesolju, Kako se rodijo zvezde. Foto: Založba Miš

Dogajanje pod strehami posameznih splošnih knjižnic
Tako kot prejšnja leta festival organizira založba Miš v sodelovanju s knjižnicami soorganizatorkami, Knjižnico Domžale, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, Goriško knjižnico Franceta Bevka, Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, Kosovelovo knjižnico Sežana in Mariborsko knjižico. Kot so zapisali organizatorji, dajejo velik poudarek festivalskim dnevom v okviru posameznih splošnih knjižnic soorganizatork.

Tina Bilban in Ivan Mitrevski: Kaj sploh je to? Foto: Založba Miš
Tina Bilban in Ivan Mitrevski: Kaj sploh je to? Foto: Založba Miš

Nepogrešljivost poučnega branja
Letošnja osrednja tema je poučna literatura za otroke in mladino, zato bodo festivalske dejavnosti posvetili razmisleku, kaj je dobra poučna knjiga, kako si lahko z njo pomagamo pri pouku, delu doma in širjenju obzorij na splošno ter zakaj je premalo zastopana na knjižnem trgu in zato tudi premalo brana.

Tudi strokovno o poučni literaturi
Že v soboto je bilo strokovno srečanje, prav tako posvečeno poučnim knjigam. V družbi različnih strokovnjakov s tega področja so se posvetili razmišljanju, v kakšnem položaju je poučna literatura za mlade in kakšni so razlogi za manjšo zastopanost na knjižnem trgu. Srečanje so sklenili z okroglo mizo, na kateri so sodelovali ilustratorji poučnih knjig, svoj pogled na tematiko je predstavil tudi prej omenjeni Róbert Farkas.

Kaj pomeni ta ali oni zapleteni izraz
Festival so tokrat podnaslovili z vprašanjem Kaj sploh je to?, kar je sicer naslov poučne knjige Tine Bilban, ki sodeluje z ilustratorjem Ivanom Mitrevskim. Njune strasti so spoznavanje sveta, postavljanje zagonetnih vprašanj in iskanje čim bolj, a ne pretirano preprostih odgovorov. Tako bo četrtek, 6. februarja, posvečen raziskovanju pomenov bolj ali manj zapletenih izrazov in spoznavanju, kako poteka skupno ustvarjanje teh dveh avtorjev.

10. Bralnice pod slamnikom se bodo sklenile v petek, 14. februarja.