Štefan Kardoš si je cvetlični venček in prižig letošnjega kresa prislužil z romanom Rizling polka. Foto: MMC RTV SLO
Štefan Kardoš si je cvetlični venček in prižig letošnjega kresa prislužil z romanom Rizling polka. Foto: MMC RTV SLO
Prižig kresa
Štefan Kardoš ob razglasitvi zmagovalca ni mogel skriti presenečenja. Foto: MMC RTV SLO
Štefan Kardoš po prižigu kresa

Če zanj še niste slišali, morda niste edini: s kresnikom pravkar ovenčani roman Rizling polka je njegov samostojni prvenec (predtem je napisal še tretjino romana Sekstant, ki se je leta 2003 prav tako potegoval za to priznanje). Rizling polko so v nekaterih recenzijah poimenovali "detektivska zgodba o tem, kdo je oče nerojenega otroka prelepe Rusinje."

Leta 1966 rojeni učitelj slovenščine na dvojezični Srednji šoli Lendava in občasni literarni urednik založbe Franc-Franc živi in ustvarja v Murski Soboti - torej je eden izmed štirih letošnjih nominirancev, ki prihajajo iz Prekmurja in ki panonsko ravnico vpletajo v svojo prozo. Naravno in duhovno pokrajino Prekmurja so za svojo vzeli tudi Suzana Tratnik (Tretji svet), Dušan Šarotar (Biljard v Dobrayu) in seveda zadnja leta "panonski pisatelj par excellence" Feri Lainšček (Nedotakljivi); peterico nominiranih je dopolnila mlada Nataša Kramberger s svojim prvencem Nebesa v robidah.

Golaž in godalci
Petčlanska žirija, ki ji je zopet predsedovala Vanesa Matajc, v njej pa so sodelovali še Matej Bogataj, Vesna Jurca Tadel, Peter Kolšek in Urban Vovk, je svojo odločitev razglasila po tradicionalnem nekajurnem "zasedanju" v Cankarjevem domu. A ni bilo videti, da preveč "manjkajo": program je bil zanimiva in prav za to proslavo specifična kombinacija kulturnega (igrali so Fake Orchestra, z nekakšnim modernim tangom sta navdušila Suzana Hribar in Gregor Luštrek, pogovor z nominiranci pa sta moderirala Tina Košir in Dražen Dragojević) in "ljudskega" - dogajanje je bilo prežeto z vonjem po golažu, prizorišče pa je prečkalo kar nekaj večernih tekačev). Vsekakor se je na Rožniku trlo več ljudi, kot bi jih človek pričakoval ob omembi "kulturne prireditve" in "slovenskega romana".

Z nagrajencem smo se pogovarjali takoj po prižigu kresnega ognja. pogovor si lahko ogledate v priloženi videonovici.

Kardoš, ki mu je urednik Dela Darijan Košir (ki si ni mogel kaj, da ne bi pripomnil da zmagovalec "ni bil favorit") izročil ček za 5.000 evrov, svojega presenečenja ni mogel skriti. "Ne bom rekel, da nisem vesel (...), ne vem pa, kako bom to prenesel," je izjavil. V poprejšnjem pogovoru z moderatorjema dejal, da roman na neki način združuje svetovljanstvo in slovenstvo. Glavni junak, tradicionalen človek, se namreč zaljubi v Rusinjo, nekdanjo barsko plesalko. "Ko taka dva svetova trčita, ne more priti do katastrofe, temveč do akcije," je povedal nagrajenec.

Lani je kresnika že drugič prejel Feri Lainšček, in sicer za roman Muriša.

A. J. in M. K.


























Štefan Kardoš po prižigu kresa