Arnault se je leta 1946 rodil v Marseillu v družini ruskih izseljencev. Na Švedsko se je preselil proti koncu šestdesetih, da bi študiral fotografijo. Foto: EPA
Arnault se je leta 1946 rodil v Marseillu v družini ruskih izseljencev. Na Švedsko se je preselil proti koncu šestdesetih, da bi študiral fotografijo. Foto: EPA
Katarina Frostenson
Iz odbora Švedske akademije je odstopila tudi Arnaultova soproga, pesnica Katarina Frostenson. Foto: EPA
Švedska akademija je maja sporočila, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost, kot so navedli, zaradi zmanjšanja zaupanja javnosti v ustanovo. Foto: Reuters

Sodišče v Stockholmu je Arnaulta obsodilo v eni od dveh točk obtožnice, ki ga je bremenila posilstva. Pri obeh kaznivih dejanjih, ki sta se zgodili konec leta 2011, je bila žrtev ista ženska.

Posilstvo med spanjem
Tožilstvo mu je očitalo, da je oktobra 2011 žensko prisilil v oralni spolni odnos, decembra istega leta pa da jo je še posilil med spanjem.

72-letni Arnault, ki je poročen z zdaj že nekdanjo članico Švedske akademije Katarino Frostenson, je zanikal obtožbe. Sojenje, ki se je začelo 19. septembra, je potekalo za zaprtimi vrati.

18 žensk razkrilo zgodbe o napadih
Švedski časopis Dagens Nyheter je novembra lani objavil izpovedi 18 žensk, ki so Arnaulta obtožile posilstva, spolnega napada ali nadlegovanja. Francoz je v preteklosti vodil prireditveni prostor, ki ga je sofinancirala Švedska akademija. Po razkritju je financiranje prekinila in najela odvetniško pisarno, ki naj bi preiskala škandal.

Interna raziskava Akademije je pokazala, da so bile številne članice Akademije, pa tudi njihove hčerke in žene članov tarča neželenega obtoženčevega vedenja. Elise Karlsson, ena izmed 18 žensk, ki so spregovorile za Dagens Nyheter, je opisala dogodke iz leta 2008, ko je imela 27 let. "Kar naenkrat sem začutila njegove roke na svoji zadnjici; pred tem mu nikoli nisem pokazala kakega zanimanja. Bila sem osupla, mu rekla, naj se me nikoli več ne dotakne, in mu prisolila klofuto," je povedala novembra. Arnault ji je po njenem odzivu zagrozil, da na svojem področju "nikoli več ne bo dobila dela".

Preiskavo je nato uvedlo tudi tožilstvo, a je v več primerih zaradi nezadostnih dokazov ali zastaranja opustilo pregon.

Odstop članov Akademije
Zaradi povezav akademije z Arnaultom in ker Katarina Frostenson ni bila izključena iz akademije, so na začetku aprila odstopili trije člani akademije – Peter Englund, Klas Ostergren in Kjell Espmark, ki so jim pozneje sledili še drugi.

Švedska akademija je maja sporočila, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost, kot so navedli, zaradi zmanjšanja zaupanja javnosti v ustanovo. Vplivni član stockholmskega kulturnega področja je bil obsojen tik pred razglasitvijo prve letošnje Nobelove nagrade.

Akademija že večkrat nagrade podelila pozneje
Švedska akademija je tudi nagrajence iz let 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 in 1949 razglasila leto pozneje. Nagrad pa sploh ni podelila med prvo in drugo svetovno vojno, leta 1914, 1918, 1940, 1941, 1942 in 1943 ter iz še danes neznanih razlogov leta 1935.