Eden od prevodov Janeza Strutza. Foto: MMC RTV SLO
Eden od prevodov Janeza Strutza. Foto: MMC RTV SLO

Strutz je umrl 24. novembra, je danes na spletni strani objavilo slovensko uredništvo avstrijske radiotelevizije ORF. Novico je sporočil predstojnik celovškega Inštituta za kulturno analizo Klaus Schönberger.

Strutz je bil na omenjenem inštitutu zaposlen vse do upokojitve leta 2015. Leto pozneje je na slovesni vročitvi deželnih kulturnih nagrad prejel v kategoriji počastitvenih nagrad priznanje na področju družbenih in socialnih ved.

Kakor je tedaj v slavilnem govoru poudaril znanstvenik za kulturne vede Reinhard Kacianka, je Strutz predvsem s svojim prevajalskim opusom avtorjev iz Istre in širšega alpsko-jadranskega prostora dokazal, da je živeta kulturna polifonija največji potencial regije in ključ za novo in sodobno razumevanje Evrope, še piše ORF.

Leta 2011 je kot prevajalec del Florjana Lipuša v nemščino skupaj z Adanom Kovacsicsem prejel avstrijsko državno nagrado za literarnega prevajalca.

Strutz je prevajal iz slovenščine, hrvaščine, istrskih narečij, italijanščine, angleščine in valižanščine. Leta 2011 je prejel avstrijsko državno nagrado za literarnega prevajalca.