Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Knjižnice se tako po majskem odprtju, ki je še vedno zahtevalo omejen obisk knjižnice, počasi vračajo k običajnim dejavnostim. Sprva sta bila mogoča le izposoja vnaprej naročenega gradiva in vračanje knjig, zdaj pa lahko uporabniki že prosto dostopajo do knjižnih polic in si izbirajo gradivo.

Izbirajo lahko med vsem gradivom – od knjig, glasbenih zgoščenk, filmov, otroških slikanic do študijskega gradiva. Branje dnevnega časopisja in revij pa zaradi zaprtih čitalniških prostorov na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za zdaj še ni mogoče, pravijo v knjižnici in poudarjajo, da tudi sicer upoštevajo vse zdravstvene ukrepe, tako za obiskovalce kot za zaposlene.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V knjižnici so uporabnike opozorili, da se v soboto izteka obdobje, ko uporabniki lahko vrnejo knjižnično gradivo brez plačila stroška za zamudnino. Olajšava velja le za gradivo, ki je bilo izposojeno v marcu, pred razglasitvijo epidemije, zato člane pozivajo, da gradivo vrnejo čim prej in se tako izognejo plačilu zamudnine. Gradivo lahko člani pošljejo tudi po pošti.

Obujajo tudi številne dejavnosti, kot je denimo tradicionalna bralna akcija Maček v žaklju, s katero želijo vzbuditi zanimanje za branje knjig, ki so morda že malce pozabljene, pa vseeno kakovostne. Člani gradiva ob izposoji ne vidijo, saj je zaprto v papirnatih vrečkah – od tod tudi ime akcije, pojasnjujejo v knjižnici. Izbor gradiva pripravijo bibliotekarji glede na žanre in starostne skupine. Na voljo so tudi Mački v žaklju za mlajše bralce.

Ker trenutno še ne morejo organizirati sicer dobro obiskanih literarnih srečanj in predavanj v živo, so svoje napore usmerili v širitev spletnih dogodkov. Na spletu so se že med obdobjem karantene srečevali člani bralnih skupin. Tečajniki, ki obiskujejo tečaje tujih jezikov, bodo lahko te zaključili v spletnih učilnicah. Za širši krog pa junija pripravljajo literarne pogovore, strokovna predavanja in ure pravljic za najmlajše, ki jih bodo prenašali v živo in si jih bo mogoče ogledati na spletni strani knjižnice in profilu knjižnice na kanalu YouTube.

Tudi to poletje vabijo k branju otroke od sedmega do 12. leta starosti in najstnike do 16. leta. Nacionalna bralna akcija, pri kateri otroci 30 dni berejo pol ure na dan, mladi pa tri obsežnejše knjige, je znana pod imenom Poletavci – poletni bralci oz. NajPoletavci. Akciji, ki letos poteka že deseto leto, se lahko pridružijo otroci in mladi v 16 splošnih knjižnicah po vsej Sloveniji.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Člani lahko še naprej dostopajo do e-vsebin, kot so e-knjige v slovenskem jeziku na portalu Biblos, zbirka časopisov in revij z vsega sveta PressReader, kot tudi do elektronskih podatkovnih zbirk. Na voljo je tudi dostop do platforme Kanopy, ki ponuja bogato zbirko nagrajenih filmov in dokumentarcev, v pripravi pa je tudi ponudba avdiovsebin, zvočnih knjig za izposojo v slovenskem jeziku.