Mlada vilenica je najmlajša izmed vileniških nagrad, ustanovljena leta 2001. Podelijo jo pred vsakoletnim mednarodnim literarnim festivalom Vilenica. Foto: BoBo
Mlada vilenica je najmlajša izmed vileniških nagrad, ustanovljena leta 2001. Podelijo jo pred vsakoletnim mednarodnim literarnim festivalom Vilenica. Foto: BoBo

Nagrade so podelili v kategorijah vrtec, prva, druga in tretja triada osnovne šole ter srednja šola.

V kategoriji vrtca je nagrado dobila Miša Gregorič iz vrtca Nova Gorica za Mavrično pesem, ki na zelo neposreden način izpoveduje doživetje lepote sveta. Iz prve triade osnovne šole (OŠ) je bila nagrajena Nejka Vratnik iz OŠ Brezovica pri Ljubljani za pesem Malim so všeč, v kateri subjekt ob pomoči lastnega doživljanja raziskuje svet, pri tem je miselno odprt in hudomušno igriv ter kaže posluh za izjemno, je zapisala žirija.

Iz druge triade OŠ je nagrado dobila Ekaterina Mihajloska iz osnovne šole Mengeš za pesem Dva jezika, dva svetova, v katerem avtorica skozi odnos do matere in očeta išče svojo lastno podobo znotraj prepleta ženskega in moškega bivanjskega načela. Nagrajenec tretje triade OŠ pa je Aljaž Primožič iz osnovne šole Prebold za pesem Ker človek ne sliši, v kateri avtorjev pesniški subjekt v svetu tako imenovane normalnosti išče svojo lastno esenco, pri čemer odkriva predvsem odtujenost in osamljenost.

V kategoriji srednje šole je nagrado 16. mlade Vilenice dobila Lara Ružič Povirk iz Gimnazije Ptuj za pesem Vznesena. Mlada pesnica sredi vsesplošne odtujenosti sveta, ki se skriva za različnimi kulisami, poskuša dotipati do svojega notranjega bistva. Izpoveduje moderno hrepenenje po obstoju, ki naj bi zaobjel čim globljo celoto, je zapisala žirija.

Na podelitvi so razdelili še nekaj posebnih nagrad.

Mlada vilenica je najmlajša izmed vileniških nagrad, ustanovljena leta 2001. Podelijo jo pred vsakoletnim mednarodnim literarnim festivalom Vilenica, ki bo letos na Krasu in v Ljubljani potekal od 6. do 11. septembra.