Foto: BoBo
Foto: BoBo

Knjižnica bo postavljena še v 15 drugih krajih. Knjige bodo pod krošnje dreves čez poletje postavili še v Lendavi, Kamniku, Kanalu ob Soči, Komendi, Kropi, na Veliki planini, v Novem mestu, Novi Gorici, Polšniku, Polhovem Gradcu, Ribnici, na Rašici, Vrhniki, v avstrijski Radgoni ter na novo v Jurovskem Dolu.

Kot je na nedavni novinarski konferenci ob predstavitvi projekta povedala Gaja Naja Rojec, ki Knjižnico pod krošnjami že več let organizira in koordinira na nacionalni ravni, je projekt z leti postal pisana in heterogena mreža različnih partnerjev in organizacij s svojimi zakonitostmi. "Kot nekakšen mikrokozmos," je pojasnila.

Naslednji cilj: stanovanjska naselja
Knjižnica pod krošnjami domuje domala povsod, tako v mestnih kot podeželskih okoljih, v prihodnosti pa si želijo, da bi se ljudem še bolj približali po stanovanjskih soseskah. Doslej imajo že zelo dobro izkušnjo s postavljanjem knjižnice v ljubljanskem Savskem naselju in na Fužinah.

Predstavitev letošnje prireditve Knjižnica pod krošnjami v Novi Gorici. Foto: Facebook/Mladinski center Nova Gorica
Predstavitev letošnje prireditve Knjižnica pod krošnjami v Novi Gorici. Foto: Facebook/Mladinski center Nova Gorica

Knjižnico pod krošnjami so prvič postavili pred 18 leti v parku Tivoli. Projekt je dobil večje razsežnosti leta 2010, ko je bila Ljubljana ovenčana z nazivom svetovna prestolnica knjige, vse odtlej pa se projektu pridružujejo zelo raznoliki partnerji iz vse Slovenije.

Tudi zaradi tega je vsaka knjižnica pod krošnjami posebna tako po sami postavitvi kot po dolžini delovanja. Nekatere so postavljene le nekaj dni, spet druge so odprte vse poletje, nekatere so bolj namenjene mirnemu branju, druge pa so s spremljajočim programom bolj festivalsko obarvane, je na novinarski konferenci povedala pobudnica projekta in njegova idejna vodja Tina Popovič iz Zavoda Divja misel.