Foto:
Foto:
Gisela Bock

V delu, ki obsega 450 strani, Gisele Bock opisuje politični, socialni, kulturni in pravni položaj žensk v Evropi od srednjega veka do današnjih dni. Avtorica je v svoje delo vključila bogato gradivo s primeri iz cele Evrope.

Njeno delo ima prodorno moč tudi zaradi primerjav med državami, kaže pa, da zgodovina ne daje enoznačnih odgovorov.

Zoja Skušek, predsednica festivala Mesto žensk, je v predstavitvi zapisala:
"Sodbe o tem, da je ženska emancipacija sovražnik vsakega naroda, nikakor niso bile osamljene in se vlečejo skozi zgodovino že vse od srednjega veka. Ni pa v tej zgodovini žensk najti samo sovražnikov žensk.

Gisela Bock poskuša odkriti in ozavestiti, kdaj in kako so se ženske v zgodovini priglašale k besedi, s katerimi sredstvi in s kakšnimi cilji so se bojevale za to, da bi spremenile neenakovreden položaj spolov v vsakdanjem življenju družbe. ... Brez pridržkov in olepševanja Gisela Bock dokumentira, da angažirane ženske niso bile in še zmerom niso enotne. Odreka se vsakršni pavšalni sodbi in poskuša natančno, kot je le mogoče, in upoštevajoč vsa protislovja te najdaljše revolucije v evropski zgodovini podati prikaz nekega poteka, ki še danes ni končan."

Zbirka Delajmo Evropo
Gisela Bock je sicer profesorica za zgodovino zahodne Evrope na berlinski univerzi. Njeno delo je prevedla Seta Knop, uvrstili pa so ga v zbirko Delajmo Evropo, ki je osredotočena na velike teme evropske zgodovine.