Nova monografija podrobno opisuje bitko pri Visu ter življenje in delo  Wilhelma von Tegetthoffa. Foto: Umetniški kabinet Primoža Premzla
Nova monografija podrobno opisuje bitko pri Visu ter življenje in delo Wilhelma von Tegetthoffa. Foto: Umetniški kabinet Primoža Premzla
Tegetthoff
Wilhelm von Tegetthoff, rojen leta 1827 v Mariboru, je 20. julija 1866 s svojo vojsko izbojeval pomembno pomorsko zmago nad italijansko vojno mornarico v bitki pri Visu. Foto: Umetniški kabinet Primoža Premzla

Letos mineva 150 let, odkar je avstro-ogrski mornariški častnik Wilhelm von Tegetthoff 20. junija 1866 s svojo vojsko, v kateri je bilo veliko slovenskih mornarjev, častnikov in kapitanov, izbojeval pomembno pomorsko zmago nad italijansko vojno mornarico v bitki pri Visu. Gre za pomembno bitko, poudarja založnik in galerist Primož Premzl, s katero je von Tegetthoff zaustavil italijansko ozemeljsko širitev na vzhodno obalo Jadranskega morja in tako pomembno sooblikoval tudi današnji zemljevid tega dela Evrope. "Njegova spretna taktika in drznost sta bila vzrok, da je z mnogo šibkejšo avstrijsko floto premagal takrat najsodobneje opremljeno italijansko vojsko."

V Univerzitetni knjižnici Maribor so ob jubileju odprli razstavo o admiralu in bitki, Premzl pa je pripravil in izdal monografijo Wilhelm von Tegetthoff in bitka pri Visu 20. julija 1866. Knjiga, ki jo je spisal s pomočjo zgodovinarja Igorja Grdine, podrobno popisuje samo bitko ter življenje in delo Tegetthoffa, ki ga sicer v Mariboru poznajo le redki.

Za večje zavedanje o izjemnem someščanu
Na Slovenski ulici, kjer je nekoč stala Tegetthoffova rojstna hiša, Premzl vzpostavlja tudi zasebni muzej. Z različnimi akcijami, tudi tako, da se je preoblekel v admirala, pa poskuša še dodatno opozoriti na tega po njegovih besedah izjemnega someščana. Pred štirimi leti, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), je na pročelju stavbe svoje galerije vzpostavil "virtualni Tegetthoffov dom", roko sodelovanja pa jim je že takrat ponudila Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) in gostila razstavo o življenju in delu tega admirala.

Monografija je maja izšla v slovenskem in nemškem jeziku, v njej pa bralec med drugim najde pisma, ki jih je Tegetthoff pisal materi, eno pa tudi mariborskemu županu.

V likovnem razstavišču UKM so predstavitev monografije pospremili z razstavo Kot jambor pokončni, ki jo je na temo 150. obletnice bitke pri Visu pripravilo Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM). Svoje prispevke predstavljajo Bogdan Čobal, Irena Gajser, Marijan Mirt, Jože Šubic, Slađana Matić Trstenjak, Lucija Stramec, Anka Krašna, Marjan Drev, Milenka Pavlin Houška, Stojan Grauf in Gregor Pratneker. Premierno pa so predstavili tudi Tegetthoffovo koračnico, ki jo je v glasbenem studiu Radia Maribor posnela pianistka Adriana Magdovski.