Sprejetje zakona je na Madžarskem sprožilo proteste. Foto: Reuters
Sprejetje zakona je na Madžarskem sprožilo proteste. Foto: Reuters

Zakon, ki so ga sprejeli v preteklem tednu, predvideva prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, in omembe možnosti spremembe spola. V skladu z zakonom so v šolah prepovedani izobraževalni programi, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ.

Sorodna novica Madžarski parlament ob protestih potrdil zakon, ki omejuje razpravo o LGBT-ju

Precej nejasna določila novega zakona
Medtem ko nekateri pisatelji, založniki in knjigotržci pravijo, da zakon omejuje svobodo misli in izražanja, je druga največja veriga knjigarn v državi Lira Konyv objavila obvestila kupcem, da bi se zaščitila. Čeprav je prepoved zdaj že nekaj dni v veljavi, vlada ni izdala uradnih navodil o tem, za koga bo veljala in kako jo bo uveljavljala.

"Beseda 'opisovati' je tako zelo splošna, da bi lahko vključevala kar koli. Lahko bi se nanašala na Shakespearove sonete ali pesmi Sapfo, ker te opisujejo homoseksualnost," je o zakonodaji dejal Krisztian Nyary, kreativni direktor verige knjigarn Lira Konyv.

Negotovost v madžarski knjižni skupnosti
Zakon je v madžarsko literarno skupnost vnesel veliko zmedenosti, saj so avtorji, založniki in knjigotržci negotovi, ali bodo deležni kazenskega pregona, če pridejo mladoletnikom v roke knjige, ki vsebujejo zaplete, like ali informacije o spolni usmerjenosti ali identiteti.

Madžarska populistična vlada vztraja, da je zakon, ki je del širšega zakonika, ki prav tako zaostruje kazenske sankcije za pedofilijo in vzpostavlja bazo podatkov o spolnih prestopnikih, nujno potreben za zaščito otrok.

Kritiki, vključno z visokimi uradniki Evropske unije, pa pravijo, da ukrep pripadnike LGBTIQ-skupnosti povezuje s pedofili in je le še en primer madžarske vladne politike in retorike, ki marginalizira posameznike, ki se opredeljujejo kot lezbijke, geji, biseksualci, transspolne ali queer osebe. Zakon pa poleg prepovedi LGBTIQ-vsebin za otroke prepoveduje tudi prikazovanje "spolnosti zaradi nje same" mlademu občinstvu.

Krisztian Nyary, kreativni direktor verige knjigarn Lira Konyv. Foto: AP
Krisztian Nyary, kreativni direktor verige knjigarn Lira Konyv. Foto: AP

Globa zaradi "zavajanja kupcev"
Prejšnji teden je vladna pisarna v Budimpešti sporočila, da je verigo Liro Konyv oglobila z 250.000 forinti (700 evri) zaradi prodaje knjige Schimel, ki vključuje starševske istospolne pare in njihove otroke. Verigo knjigarn so pravzaprav oglobili v skladu z zakonom za varovanje potrošnikov, ki prepoveduje nepoštene trgovinske prakse. Lokalni vladni uslužbenec je globo utemeljil z besedami, da je distributer zavajal kupce s tem, da je knjiga v knjigarni stala na polici med drugimi otroškimi knjigami, pri čemer ni bilo navedeno, da je v knjigi "vsebina, ki odstopa od norme".

Sorodna novica Madžarski urednik zaradi zakona, ki omejuje razpravo o LGBT-ju, zapušča domovino

Da bi se izognili morebitnim novim sankcijam, so vseh približno 90 knjigarn verige Lira Konyv opremili z opozorili strankam, na katerih piše: "Ta trgovina prodaja knjige z netradicionalno vsebino."

EU je sprožil dva postopka proti državi
EU je v četrtek proti Madžarski sprožil dva pravna postopka zaradi novega zakona in kot odziv na pretekle zahteve po označevanju otroških knjig, ki "prikazujejo vzorce vedenja, ki se razlikujejo od tradicionalnih spolnih vlog", čeprav oblasti niso jasno opredelile, kaj je mišljeno z besedno zvezo spolne vloge.

"Madžarska omejuje svobodo izražanja avtorjev in knjižnih založnikov in neupravičeno diskriminira na podlagi spolne usmerjenosti," je v izjavi zapisala Evropska komisija in dodala, da vlada ni predložila "nobene utemeljitve, zakaj naj bi izpostavljenost LGBTIQ-vsebinam škodovala blaginji otrok".

"Ko bo trenutna oblast zgolj opomba na dnu strani zgodovinskih knjig"
Romanopisec iz Budimpešte Mark Mezei, med drugim avtor knjige o lezbičnem odnosu, je dejal, da bi lahko kljub prepričanju, da uveljavljeni avtorji ne bodo izvajali samocenzure, novi zakon povsem zavrl novo generacijo madžarskih pisateljev. "Če ugotovijo, da se soočajo z velikim odporom proti svojemu zgodnjemu delu, jih lahko to zagotovo omejuje v ustvarjalnem procesu ali celo odvrne od njihovega poklica," je dejal Mezei. Dodal je, da bo sam najverjetneje preprosto ignoriral zakon in vztrajal, da morajo avtorji "ustvarjati in živeti avtonomno".

"Menim, da je vmešavanje v zasebno življenje ljudi ena od lastnosti vladne oblasti. Toda zares dobra dela se rodijo na tak ali drugačen način. In ta bodo na policah knjižnic, medtem ko bo trenutna oblast zgolj opomba na dnu strani zgodovinskih knjig," je še dejal pisatelj za AP.