Osrednji motiv spominskega kovanca ob 150. obletnici rojstva Jožeta Plečnika je veliko čitalniško okno Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani s stebrom pred njim. Avtor likovne rešitve je Andrej Žerovnik, so sporočili iz Banke Slovenije.

Kompozicija znakov A R H. P L E Č N I K je vgrajena v prostor okna in je metafora za arhitektov podpis. Foto: Banka Slovenije
Kompozicija znakov A R H. P L E Č N I K je vgrajena v prostor okna in je metafora za arhitektov podpis. Foto: Banka Slovenije

Na voljo bo 991.000 kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti dveh evrov in 2500 kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 16 evrov.

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 150. obletnici rojstva Matije Jame pa so tri debla mladih brez. Predstavljajo mladega človeka, umetnika in slikarja, ki se podaja na samostojno ustvarjalno pot, pojasnjujejo v Banki Slovenije, prikazujejo pa tudi slikarjevo nomadsko življenje. Avtor likovne rešitve je Matej Štanta.

Na voljo bo 750 zlatnikov po ceni 440 evrov, 1250 srebrnikov po ceni 50 evrov, 50.000 dvokovinskih kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti treh evrov, 1000 dvokovinskih kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 17 evrov.

Poteze čopiča ustvarijo osnovo nežnega reliefno razgibanega ozadja in spominjajo na površino impresionističnih slik. Foto: Banka Slovenije
Poteze čopiča ustvarijo osnovo nežnega reliefno razgibanega ozadja in spominjajo na površino impresionističnih slik. Foto: Banka Slovenije

150. obletnica rojstva Jožeta Plečnika, ki je s svojimi deli zaznamoval tri evropske prestolnice – Dunaj, Prago in Ljubljano, je bila v nedeljo. Ob jubileju je leto 2022 vlada razglasila za Plečnikovo leto, zaznamovalo pa ga bo več dogodkov. Od rojstva Matija Jame je 150 let minilo 4. januarja.

Predvidoma julija v Banki Slovenije načrtujejo še izdajo skupnega spominskega kovanca vseh držav, ki so del evrskega sistema centralnih bank, in sicer na temo 35. obletnice programa študentske izmenjave Erasmus.

S tem letom v Banki Slovenije uvajajo tudi novost, in sicer možnost spletnega naročila numizmatičnih izdelkov za vse fizične in pravne osebe. Za tokratne izdaje priložnostnih kovancev bodo naročila možna prek posebne spletne aplikacije od danes do 16. februarja.

Sorodna novica Vstop v leto Jožeta Plečnika, arhitekta, ki je mesto oblikoval po meri človeka

Priložnostni kovanci in zbirke kovancev, ki ne bodo rezervirani, bodo v prodaji od 2. marca naprej pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in pri družbi Moro & Kunst.