Tematika "obrobja" bo vse do 19. septembra prevevala književno-glasbeno dogajanje s pogovori, koncerti in delavnicami, festival pa vključuje tudi štiridnevni knjižni sejem na Bevkovem trgu.

Novinar Adriano Sofri je bil leta 1990 pravnomočno obsojen kot naročnik umora policijskega komisarja Calabresija leta 1972. Afera Sofri je razklala italijansko javnost in spodbudila zgodovinarja Carla Ginzburga, da je napisal danes slavno polemiko Sodnik in zgodovinar. Foto: EPA
Novinar Adriano Sofri je bil leta 1990 pravnomočno obsojen kot naročnik umora policijskega komisarja Calabresija leta 1972. Afera Sofri je razklala italijansko javnost in spodbudila zgodovinarja Carla Ginzburga, da je napisal danes slavno polemiko Sodnik in zgodovinar. Foto: EPA

Prvi festivalski dan gostijo Sofrija, eno od vidnih osebnosti v t. i. času italijanskih "svinčenih let", ko je med drugim kot aktivist organizacije Lotta continua nekaj časa preživel v zaporu. V zadnjih letih se je usmeril v raziskovanje italijanske zgodovine na vzhodnem robu, o čemer priča tudi njegova zadnja knjiga Fašistični mučenik, ki govori o učitelju. Ta predstavlja mit slovenskega trpljenja in poitalijančevanja slovenskega prostora. Po pogovoru s Sofrijem bo sledil koncert zasedbe Maier/Kušar duo.

V soboto bo v parku Pečno potekal pogovor z iranskima aktivistoma Šivo Nazarahari in Puješem Azizedinom, ki sta morala zaradi svojih stališč zbežati iz Irana. Vodil ga bo Ervin Hladnik Milharčič. Večer bo zaokrožil glasbenik Gal Furlan, so sporočili organizatorji festivala.

Nedeljsko festivalsko dogajanje bo uvedel vodeni sprehod Topografije spomina s Štefanom Čokom, dan pa bo zaznamovan tudi z okroglo mizo o poskusih slovensko-italijanske politične sprave ob 20. obletnici poročila Slovensko-italijanski odnosi. O njem bodo spregovorili Branko Marušič, Nevenka Troha, Jernej Šček, Luka Lisjak Gabrijelčič in Kaja Širok.

Od ponedeljka dalje bo na ogled razstava ilustracij revije Razpotja, ki jo pripravljajo ob 10. obletnici izhajanja revije, obeta pa se tudi pogovor ob najnovejši številki, ki je posvečena G. W. F. Heglu.

Letošnja dobitnica kresnika Veronika Simoniti si poleg vsestranskega literarnega ustvarjanja  prizadeva tudi za izmenjavo slovenske in italijanske književne kulture, za kar skrbi na blogu La casa di carta – Papirnata hiša. Foto: BoBo
Letošnja dobitnica kresnika Veronika Simoniti si poleg vsestranskega literarnega ustvarjanja prizadeva tudi za izmenjavo slovenske in italijanske književne kulture, za kar skrbi na blogu La casa di carta – Papirnata hiša. Foto: BoBo

V torek organizatorji napovedujejo bralno uprizoritev drame Simone Hamer ter pogovor z avtorico in gostovanje Veronike Simoniti. Za glasbeni program bosta poskrbela Jure Longyka in Jure Tori – Jurski par. Sreda bo ponudila bralno uprizoritev drame Simone Semenič in pogovor z avtorico, branje sodelavcev revije November ter pogovor z Urošem Zupanom. Večer bo sklenil duo Zajtrk.

France Bevk se je rodil in umrl na isti dan: 17. september
Četrtek bo potekal v znamenju rojstnega dne Franceta Bevka. Letos namreč zaznamujemo 130. obletnico njegovega rojstva in 50. obletnico smrti. Obeta se bralno-glasbena uprizoritev pisateljeve kratke proze, po njej pa se bodo odru zvrstili sodelavci Časopisa za kritiko znanosti ter Bernard Nežmah, Aleš Berger, Mirjam Milharčič Hladnik in Aleksij Kalc.

Zadnji dan bodo opozorili še na kulturno delovanje v Benečiji, ki ga bodo predstavili Miha Obit, Andreina Trusgnach in skupina Robida. V goste prihajajo tudi Sabina Burkeljca, Alja Furlan, John Hatfull, novogoriški gimnazijci ter v Sloveniji živeči alžirski pesnik Said Khatibi, v noč pa bodo zbrane pospremili zvoki Bojana Cvetrežnika in zasedbe Fiddle Gang, so še zapisali organizatorji.