Podstavek, izdelan iz jajčne lupine. Foto: Studio.traccia
Podstavek, izdelan iz jajčne lupine. Foto: Studio.traccia

Instalacija je bila premierno predstavljena na razstavi BASE v Zoni Totrtoni v sklopu Tedna oblikovanja Milano. "Miza je izdelana iz organskih odpadkov, k projektu pa smo hoteli povabiti oblikovalce in blagovne znamke, ki jih zanima hrana kot odpadni materiali, iz katerega lahko oblikujemo objekte," je za Dezeen dejal ustanovitelj Studia.traccia Luigi Olivieri.

Sorodna novica Bogati gredo v palače, drugi pa doma s škripcem zalivajo stenske "vrtičke"

Vsako leto je zavržene okoli 20 odstotkov proizvedene hrane ali 931 milijonov ton hrane "in hrana je področje (za recikliranje), ki za zdaj še ni raziskano".

Površina iz odvržene in reciklirane hrane

Razstavljena modularna miza je sestavljena iz petih delov, pri čemer vsak funkcionira tudi samostojno.

Površino so ustvarili v podjetju Mogu, ki se ukvarja s tehnologijo na podlagi micelija za razvoj trajnostnih materialov, izdelana pa je iz biološke smole in živilskih odpadkov, kot so riž, slama, koruza, kavna usedlina, alge in školjke. Plošča sloni na jeklenih nogah.

A tukaj se projekt ni ustavil. V Studiu.traccia so iz odpadkov hrane oblikovali tudi manjše objekte, skodelice, krožnike, svečnik, vazo. "Hrano po navadi jemo, zdaj pa je postala nekaj, iz česar se je," je dejala soustanoviteljica podjetja Claudia Orsetti.

Vsak objekt ima podstavek, izdelan iz odpadnih vlaken sadja in zelenjave (Malai), večji zaobljeni prti pa so nastali kot stranski proizvod iz soka citrusov, z ekstrakcijo celuloze sadnih lupin, ki so tkani v prejo. Nekateri pa so izdelani iz jajčnih lupin (Midushi Kochhar).

Skleda in skodelica iz goveje krvi. Foto: Studio.traccia
Skleda in skodelica iz goveje krvi. Foto: Studio.traccia

Posoda iz goveje krvi

Med zanimivejšimi kosi pa sta zagotovo skleda in skodelica, izdelani iz goveje krvi, njun snovalec je industrijski oblikovalec Basse Stittgen, sicer diplomant akademije v Eindhovnu.

S svojim projektom se je javnosti predstavil že pred štirimi leti. "Kri kot material lahko pomeni več stvari – življenje ali smrt –, vendar pa je ne dojemamo v smislu materiala. In ravno to me zanima. Ali je lahko dejansko material?"