Rdeča nit letošnjega festivala bodo tisti kulturni ustvarjalci, ki živijo in delajo v Sloveniji, vendar ustvarjajo v drugih jezikih, je povedal član programske ekipe festivala Miha Kosovel. Festival se začenja v petek na Trgu Evropa v Novi Gorici ob 20. uri s pogovorom s pisateljico Erico Johnson Debeljak. V pogovoru bo predstavila svojo zadnjo knjigo Devica, kraljica, vdova, prasica.

V soboto bodo ob 19. uri na Trgu Marka Plenčiča v Solkanu odprli razstavo štirih domačih ilustratork. S svojim delom se bodo v javnem prostoru predstavile Ana Maraž, Anja Kranjc, Ana Zavadlav in Tina Volarič. Zatem bo sledil koncert domačega dvojca GLOG.

V nedeljo bo ob 19. uri na Trgu Evropa Vesna Humar gostila novinarja manjšinskih medijev, slovenskih v Italiji in italijanskih v Sloveniji Stefana Luso in Jurija Paljka, ki bosta spregovorila o politikah dvojezičnosti.

Na zadnji dan pred sejmom, v ponedeljek, vabijo po interaktivni razstavi Na šverc! v prostorih nekdanjega maloobmejnega prehoda na Pristavi, otroke pa v prihodnje knjigotrško središče na Delpinovi ulici, kjer se bodo na delavnici ob igri učili tujih jezikov.

V četrtek bodo na gradu Kromberk gostili Ferija Lainščka, starše pa v četrtek in petek ob 16. uri vabijo, da obiščejo predstavo Varstvo v režiji Marka Čeha.

Knjižni sejem bo tudi letos potekal na Bevkovem trgu. V družbo več kot 20 založb, z rekordno udeležbo zamejskih založnikov, vabi prihodnji teden vsak dan, od torka do petka med 15. in 21. uro.