Multidisciplinarni umetnik, ki se ukvarja s slikarstvom, kiparstvom, prostorskimi instalacijami in javnimi projekti, pri svojem ustvarjanju uporablja ironijo in provokacijo kot instrumente za kritiziranje množične potrošnje in destruktivnosti zahodnih družb.

Foto: Mestna galerija Ptuj
Foto: Mestna galerija Ptuj

Pred leti so ga v enem izmed številnih intervjujev opisali kot ekstremnega športnika v umetnosti in to dokazuje prav z vsakim novim projektom, ki ga začne v svojem ateljeju, pa naj gre za kompleksne slikarske podvige, megalomanske kiparske izzive ali pa kulinariko, ki je tudi tema aktualne razstave, so sporočili iz Galerije mesta Ptuj.

Na Ptuju se je leta 2012 rodil tudi njegov projekt Anarhistična pekarna piškotov. Po besedah umetniškega vodje festivala Art Stays Jerneja Forbicija je ideja padla decembra 2011, sredi italijanskih Alp, ko mu je Schovanek podaril škatlo domačih, malce drugačnih piškotov.

Ker je bil smučarski konec tedna namenjen tudi pripravi nove izdaje Art Staysa, ki je bil naslednje leto osrednji likovni dogodek Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, je ideja o povezavi novih slaščičarskih spretnosti Schovaneka in izvirnega projekta pekarne piškotov padla na plodna tla.

Po uspešni premieri na Ptuju poleti 2012 je projekt dobil krila in se v razširjenem konceptu predstavil v Pragi, Berlinu, Ostravi, Sofiji in drugod. Zdaj ko bo v času ptujske razstave ideja praznovala svojo deseto obletnico, bo Schovanek v prostorih ptujske galerije na ogled ponudil celotno zgodbo. "Tisoči kosov peciva, od portretov, mrtvih ptic, reprodukcij starih mojstrov, orožja, injekcij do okostnjakov, lobanj in seveda tisoče črk, sestavljenih v izjave, ki so tako ali drugače premaknile kolesje družbe in sveta. Krhka razstava izjemnega umetnika močnih misli," je pred razstavo dejal Forbici.

Schovanek se je rodil leta 1965 v takratni Češkoslovaški in se je kot otrok izselil v Kanado, kjer je študiral umetnost na Univerzi Alberta v Edmontonu. Leta 1993 se je preselil v Berlin in si sčasoma uredil tudi rezidenco v Pragi, mestu družinskih korenin. Danes živi in dela med Berlinom in Prago.