Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Filmska recenzija: Robin Hood
Smrt, davki in ciklična vračanja Robina Hooda – nekatere stvari so v življenju pač stalnica. V najnovejšem utelešenju skuša Robin iz Loxleyja zajahati trend filmov o superjunakih.

Kultura

Cerkev gre s tožbo po dragocene rokopise, ki jih hranijo na Princetonu
Tri iluminacije iz obdobja Bizanca, ki jih že desetletja v svoji rokopisni zbirki hrani univerza Princeton, so obenem dragocene umetnine in sveta besedila.

Kultura

Umetnik grenlandske ledenike pretovoril na breg reke Temze
Dansko-islandski umetnik Olafur Eliasson je iz morja ob obalah Grenlandije dvignil 30 gmot ledeniškega ledu, jih pretovoril do Anglije in razpostavil v javni prostor, kjer se bodo zdaj počasi ...

Kultura

Slovenski sonet je letos dopolnil dvesto let
Preproste pesmice, zložene v slogu alpske poskočnice, so bile še konec 18. stoletja največji dosežek naših redko posejanih pesnikov.

Kultura

Najboljši evropski film je Hladna vojna
Film Hladna vojna režiserja Pawla Pawlikowskega je na 31. podelitvi evropskih filmskih nagrad v Sevilli upravičil status favorita in osvojil nagradi Evropske filmske akademije za najboljši film in ...

Kultura

Severjevi nagradi za Nino Valič in Vojka Belšaka
Severjevi nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih gresta letos v roke Nini Valič in Vojku Belšaku.

Kultura

Houellebecq stopi v bran "enemu najboljših ameriških predsednikov", Trumpu?
Houellebecq je veliko prahu dvignil z zadnjim romanom Podreditev , v katerem je opisal fiktivno Francijo leta 2022, ko na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist.

Kultura

V Egiptu odkrili dobro ohranjeno grobnico svečenika
Egiptovski arheologi so v kraju Sakara južno od prestolnice Kairo odkrili zasebno grobnico, staro več kot 4.400 let.

Kultura

Majda Širca o Vodniku po Ljubljani, bunkerirani slovenski nanizanki iz 70. let
Eden največjih in najdražjih projektov TV Ljubljana, nanizanka z naslovom Vodnik po Ljubljani oziroma Devet krogov nekega raja, ni bil nikoli dokončan.

Kultura

Arheološki zaklad v Celju: antične freske, kakršnih se je v Evropi ohranila le peščica
Približno tedaj, ko je usodo Pompejev zapečatil izbruh Vezuva, so na drugem koncu Rimskega imperija, v Celeji, eno od razkošnih mestnih vil krasili s freskami, ki so uspele preživeti 2000 let in so lani presenetile slovenske arheologe.

Kultura

Umrla je Sondra Locke, igralka v več filmih Clinta Eastwooda
V starosti 74 let je na svojem domu v Los Angelesu zaradi zastoja srca umrla ameriška igralka Sondra Locke, ki je s svojo prvo filmsko vlogo prejela nominacijo za oskarja, zatem pa nastopila v ...

Kultura

Judith Kerr
Malo nenavadno je poslušati komentarje o tem, kako otroci ves čas uporabljajo elektronske naprave, ker se sama še spominjam časov, ko branje ni bilo ravno najbolj odobravan konjiček za otroke.

Kultura

Losangeleški muzej filma bo odprla razstava japonskega maga animacije
V Los Angelesu bodo do konca prihodnjega leta odprli muzej, posvečen filmski umetnosti. Prva razstava se bo poglobila v animacije japonskega ustvarjalca Hajaoa Mijazakija.

Kultura

Tragedija povzpetniške sle ali ko neustrašni Macbeth spregovori s sodobnim jezikom
" Nikakor nisem želel Shakespearja posodabljati, pač pa sem želel, da govori bolj z današnjim jezikom. Da je vsa tista njegova kompleksnost izražena tako, da je bolj konkretna, bolj materialna, da ...

Kultura

Nastaja nov partizanski film o bitki na Menini planini
Na pobudo Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije bo po dolgih letih slovenska kinematografija dobila nov partizanski film.

Kultura

Konservatorij izbral najboljše mlade pianiste
S podelitvijo nagrad in koncertom v prostorih Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana se je sklenilo 1. mednarodno klavirsko tekmovanje Janez Matičič 2018, namenjeno pianistom vseh narodnosti do ...

Kultura

Filmska recenzija: Hladna vojna
Hladna vojna je razkošno posneta melodrama o tragični ljubezni, razpeti čez železno zaveso in čez brezno dveh desetletij – točno tak film, ki bi Poljski lahko prinesel še enega tujejezičnega oskarja.

Kultura

Umrl je novinar in urednik ter alpinist Ante Mahkota
Pri starosti 82 let se je poslovil Ante Mahkota, fotoreporter in novinar, ki je bil alpinist in se je kot prvi Slovenec povzpel nad 7000 metrov nadmorske višine.

Kultura

Umrl je umetnostni zgodovinar in "varuh gradov" Ivan Stopar
V 90. letu starosti je umrl znameniti umetnostni zgodovinar, konservator, kastelolog, vedutolog in publicist Ivan Stopar, ki je svoje strokovno delo posvetil slovenskim gradovom, proučevanju njihove ...

Kultura

90 let Hundertwasserja, ki je sanjal o sožitju človeka z naravo
Danes bi 90. rojstni dan praznoval avstrijski slikar, arhitekt in grafik Friedensreich Hundertwasser, ki je v množico "racionalnih" hiš s svojimi vijugastimi pročelji in organskimi oblikami vnesel ...
Izjava dneva
link
Miro Cerar
4
15. december 2018 ob 15:02 Prepričan sem, da danes odpiramo novo poglavje v odnosih z ZDA. Ne le, da smo utrdili dosedanje dobre odnose, ampak smo si tudi iskreno povedali, kje jih lahko izboljšamo in kje vidimo težave.
Več novic ...
Kazalo