Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Marino Abramović je v Firencah moški napadel z uokvirjeno sliko
Svetovno znano umetnico Marino Abramović, oklicano za "babico" umetnosti performansa, je na razstavi v Firencah fizično napadel amaterski umetnik – po glavi jo je udaril z uokvirjeno sliko.
39

Kultura

Disney nas ne bo več bombardiral z novo Vojno zvezd vsako leto
Po (relativnem) neuspehu Sola je celo gigant Disney pripravljen priznati, da so nas v prekratkem času "napadli" s preveč filmi, ki so bili tako ali drugače povezani z Vojno zvezd.
16

Kultura

Filmska recenzija: Gajin svet
Film Gajin svet se uvršča v tradicijo slovenskega mladinskega filma, v katerem so predpubertetni otroci tisti, ki so iznajdljivejši, dojemljivejši in bolj bistri od svojih pubertetniških bratov ali ...
3

Kultura

Nevladniki s tožbami nad MK, ki se je "izkazal za odtujen in vase zaprt birokratski stroj"
Predstavniki šestih nevladnih organizacij so danes predstavili razloge, zaradi katerih so vložili tožbe zoper ministrstvo za kulturo (MK).
20

Kultura

Ikonični portret Cheja Guevare, ki si ga je prisvojil kapitalizem
Petdeset let je že, odkar je grafični oblikovalec Jim Fitzpatrick ustvaril ikonični portret Cheja Guevare, ki še danes kot poster krasi zidove študentskih domov in rdeče majice.
7

Kultura

Lahko bi plenila pred peklom in se vrnila brez praske. Restavratorji očistili Brueglovo Griet.
Prihodnje leto bo minilo 450 let od smrti enega največjih in najvplivnejših mojstrov severne renesanse, Pietra Bruegla st.
5

Kultura

Umetnik je algoritem: prvi "robotski Rembrandt" na prodaj
Roboti opravljajo vse več del, za katera smo včasih potrebovali človeške roke. Toda ali bodo lahko kdaj nadomestili umetnike?
6

Kultura

Francoski filmi bodo dobili višje subvencije, če bodo imeli v ekipi ženske na vodilnih položajih
V Franciji na kulturnem ministrstvu uvajajo posebno povišanje subvencij, do katerih bodo upravičeni filmi z dovoljšnim številom žensk na vodilnih položajih v filmski ustvarjalni ekipi.
23

Kultura

V Keniji začasno umaknili prepoved filma o ljubezni med dvema dekletoma
Kenijsko sodišče je za teden dni umaknilo prepoved predvajanja filma Rafiki o ljubezni med dvema dekletoma, da ga država lahko prijavi za nominacijo za tujejezičnega oskarja.
6

Kultura

Ivan in Rudar slavila na festivalu v Leskovcu
Na mednarodnem festivalu filmske režije v Leskovcu, na katerem so se pomerili filmi iz držav nekdanje Jugoslavije, je drugo nagrado, poimenovano po srbskem režiserju Živojinu Žiki Pavloviću, prejel ...

Kultura

Iz zakladnice arhivov: notna izdaja skladbe Na svoji zemlji
"Kdor rano vstaja, mu kruha ostaja," pravi stari slovenski pregovor. Kdor rano vstaja, pa lahko že nekaj let svoj delavnik začne tudi s posebno popotnico.
8

Kultura

Ljubljanska Opera ob vstopu v novo sezono v ospredje postavlja orkester
Po spomladanski počastitvi stoletnice profesionalnega baletnega ansambla bodo v SNG-ju Opera in balet Ljubljana z nocojšnjim vstopom v novo sezono proslavili še enak jubilej orkestra.
1

Kultura

Sonica na presečišču podobe in zvoka o (pre)občutljivosti
Z otvoritvenim koncertom v Cankarjevem domu se danes v Ljubljani začenja 10. festival Sonica. Pod imenom Pre/Občutljivost na več lokacijah po mestu ponuja šest večerov na presečišču podobe in zvoka.

Kultura

Anaïs Nin
Globoko verjamem, da bi bila morda vdana žena, če ne bi bila pisateljica, če ne bi bila ustvarjalka, če ne bi bila eksperimentatorka. Visoko cenim zvestobo.

Kultura

Festival Lutke 2018: preplet žanrov, raziskovanje, vpliv tehnologije
Festival Lutke poudarja inovativne prakse sodobne lutkovne umetnosti, ki raziskuje nove materiale in objekte ter klasično lutkovno animacijo vse bolj združuje z vizualnim, plesnim, digitalnim.

Kultura

Betonska, a konkretna utopija Jugoslavije v newyorški MoMI
Razstava o arhitekturnem modernizmu države, obstoječe zgolj še v časovni dimenziji, je vzbujala zanimanje ameriških medijev, še preden so si jo v newyorškem Muzeju moderne umetnosti lahko ogledali ...
31

Kultura

Filmska recenzija: Bergman: Eno leto, eno življenje
Kako se lotiti portreta tako monumentalne ustvarjalne osebnosti, kakršna je bila vsestranski švedski ustvarjalec Ingmar Bergman?

Kultura

736 ur in pol, ki jih je Marina Abramović presedela, da bi gledalce spustila k sebi
Deset ur na dan, šest dni na teden negibna. In to kar tri mesece.
54

Kultura

Do Trumpa kritičen Moorov film v kinodvorane le malo pred delnimi kongresnimi volitvami
Fahrenheit 11/9 , najnovejši v vrsti dokumentarnih filmov Michaela Moora, je premiero doživel na začetku tega meseca na festivalu Tiff v Torontu, z današnjim dnem pa prihaja v kinodvorane v ZDA.
13

Kultura

Ingmar Bergman
Upam, da se nikoli ne bom tako postaral, da bi postal veren.
Izjava dneva
link
Alex Volasko
1
24. september 2018 ob 12:46 Če je pesem dobra, bo že našla ušesa ljudi. Imamo skladbe, ki so na Emi ali Popevki dosegle slabšo uvrstitev, pa jih imajo ljudje še vedno radi in si jih prepevajo.
Več novic ...
Kazalo