Najbolj brane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Odkrili najstarejši okoli 14.400 let star kruh iz časov pred pojavom kmetijstva
Na arheološkem najdišču v SV Jordaniji so raziskovalci našli okoli 14.400 let staro ognjišče lovcev in nabiralcev, v katerem so bili tudi ostanki ploščatega zoglenelega kruha.
28

Kultura

"Ne pusti se povoziti barabam": feminizem, preroškost in odpor Dekline zgodbe
Dvajseto stoletje nas je naučilo, da ekstremizem ne trati časa s subtilnostjo – in ena najodmevnejših nadaljevank zadnjih let prav gotovo ne premore subtilnosti.
36

Kultura

V Berlinu za grmovjem našli nov odsek "železne zavese"
Berlinski zid so podrli leta 1989, a zdi se, da njegova zgodba še vedno ni končana, saj se je po naključju našel nov pozabljeni 20 metrov dolg odsek.
14

Kultura

"Govoriti resnico je kar naenkrat postalo 'protisrbsko' dejanje"
Če bi si upali že vnaprej napovedati zmagovalca paradne sekcije sarajevskega festivala, kategorije igranih celovečercev, bi po petih festivalskih dneh stavili na Tovor ( Teret ) srbskega režiserja ...
32

Kultura

Poslovila se je legendarna kraljica soula Aretha Franklin
Ameriška pevka Aretha Franklin, ki je na svetovni glasbeni sceni vladala kot kraljica soula, je umrla na svojem domu v Detroitu za posledicami raka na trebušni slinavki. Stara je bila 76 let.
25

Kultura

Antični rimski obrambni zid še danes ločuje Notranjsko in Dolenjsko
V pozni antiki so rimski strategi in arhitekti zgradili mogočen obrambni in zaporni sistem Claustra Alpium Iuliarum (Zapore Julijskih Alp), ki je potekal med Reko in Posočjem.
24

Kultura

Razkrili več kot 5.500 let star recept za balzamiranje egipčanskih mumij
Natančna forenzična preiskava odlično ohranjene mumije, datirane okoli leta 3.600 pr. n. št. je razkrila originalni recept balzamiranja mumij starodavnih Egipčanov.
2

Kultura

Vsota vseh strahov: sedem televizijskih distopij
Ko je Thomas More leta 1516 napisal svojo mojstrovino Utopija, ni vedel, da piše zgodovino.
36

Kultura

Blišč zlata iz leta 1601 kitajske dinastije Ming v Sloveniji
V Narodnem muzeju Slovenije se odpira razstava Zlato kitajskih cesarjev, ki v Sloveniji prvič na ogled postavlja zlate predmete cesarske zakladnice dinastije Ming, nastale leta 1601.
5

Kultura

Kako bi bil videti Gladiator 2 po scenariju Nicka Cava?
Avstralski glasbenik Nick Cave je na prošnjo avstralskega igralca Russlla Crowa pred leti spisal scenarij za nadaljevanje filma Gladiator.
3

Kultura

Zakaj princesa Leia še nima zvezde na hollywoodskem Pločniku slavnih?
Captain Kirk iz Zvezdnih stez William Shatner se je pridružil Luku Skywalkerju iz Vojne zvezd Marku Hamillu in pozval, naj zvezdo na Pločniku slavnih dobi tudi Carrie Fisher.
8

Kultura

Lisica, tangice in rožni venec iz pasje in mačje dlake se postavijo na ogled
Vizualna umetnica Marija Mojca Pungerčar je na domačiji Kokotovih v Kozjem pripravila malo pregledno razstavo svojih stvaritev, ki jo je naslovila Projekt Bister graben.
23

Kultura

Ifriqiyya Electrique ali kako deluje adorcizem za današnje dni
" Ljudje vse od tunizijske puščave Djerid do ibiških diskotek in moskovskih rock klubov imajo enako potrebo po samopozabi, " je po mnogih letih muziciranja in koncertiranja prepričan François ...
4

Kultura

Pawel Pawlikowski: "V tujini nisi nikoli tako duhovit in samozavesten, kot si doma"
Letošnji sarajevski festival svojih adutov ne hrani za konec: celotedenski filmski maraton se je začel s preciznim, v Cannesu za najboljšo režijo nagrajenim celovečernim filmom Hladna vojna.
1

Kultura

Prerojen in osvežen Jazzinty, osrednji poletni inkubator džezovske ustvarjalnosti
" Z novimi mentorji, rekordnim številom udeležencev in izvirnimi koncerti postaja osrednji poletni inkubator džezovske ustvarjalnosti, kompetentno sledi svetovnim trendom v svetu improvizirane ...
2

Kultura

Asghar Farhadi v Sarajevu: "Vsi smo samo ujetniki časa"
Asgharja Farhadija spremlja sloves enega največjih živečih avtorjev sodobnega umetniškega filma – in svoj nezanemarljivi ugled je uporabil za snemanje drame o ugrabitvi, ki pretrese mirno življenje ...
10

Kultura

Pablo Picasso
Namen umetnosti je brisanje prahu vsakdanjega življenja z naših duš.

Kultura

Oliver Stone bo z Beniciem Del Torom posnel White Lies (Bele laži)
Ameriški režiser Oliver Stone bo spomladi prihodnje leto v New Yorku snemal film z naslovom White Lies (Bele laži), v katerem bo nastopil igralec Benicio Del Toro.

Kultura

Annie Lennox
Vprašaj se: Sem bil danes dobrosrčen? Za dnevni modus operandi izberi dobroto in spremeni svoj svet.
1

Kultura

"Vsi smo v istem čolnu": kako je plakat Abramovićeve za tržaško regato vznemiril podžupana
"Vsi smo v istem čolnu" beremo na zastavi, ki jo vihti Marina Abramović na plakatu, ki ga je zasnovala za prihajajočo Barcolano , po slovensko Barkovljanko , eno največjih jadralnih regat na svetu, ...
32
Izjava dneva
link
Peter Gabrijelčič
3
16. avgust 2018 ob 14:24 Zgodi se lahko vsepovsod. Stoodstotne varnosti ni. Sta pa danes kontrola betona in rentgenska kontrola jekla takšni, da je skoraj nemogoče, da bi se takšna katastrofa pripetila.
Več novic ...
Kazalo