Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Nemčija razlastila Rusa, ki je svoj grad prepustil propadanju
Ker je bogati ruski lastnik pustil, da njegova graščina v Nemčiji propada, so deželne oblasti s posebnim dekretom prevzele varstvo nad spomenikom kulturne dediščine.
18

Kultura

"Branje je vstopanje v svetove, ki jih drugače morda nikoli ne bi spoznali"
"Slovenci smo narod kulture, zato moramo skrbno negovati svoj jezik in vse, kar je z njim povezano. Nič, kar se je zgodilo v zadnjega pol tisočletja, ni onemogočilo Slovencem, da ne bi v svojem ...
16

Kultura

Najdražji kitajski film vseh časov po tednu dni izginil iz kinematografov
Po katastrofalno slabi gledanosti v premiernem koncu tedna so Kitajci iz kinodvoran umaknili fantazijsko epopejo Asura, najdražji domači film v zgodovini.
11

Kultura

Marjetica Mahne zdaj tudi stalna direktorica Slovenske filharmonije
Minister za kulturo Tone Peršak je za direktorico javnega zavoda Slovenska filharmonija imenoval Marjetico Mahne.
8

Kultura

Filmska recenzija: Terminal
Ste vedeli, da v naših kinematografih trenutno gostuje mednarodna visokoproračunska koprodukcija z letošnjo oskarjevsko nominiranko Margot Robbie in Mikom Myersom v glavnih vlogah, in kar je za nas ...
8

Kultura

Po 60 letih našli izgubljeni scenarij Stanleyja Kubricka
Univerzitetni profesor iz Maina je naletel na "izgubljeni" filmski scenarij Stanleyja Kubricka; projekt je tako blizu dokončanosti, da bi se ga najbrž dalo realizirati po navodilih pokojnega filmarja.
7

Kultura

Muzej pod oblaki ali Bondov brlog v hladnem osrčju avstrijskih Alp
Na nekaj več kot 3.000 metrov nadmorske višine v osrčju avstrijskih Alp, kjer so pred dobrimi tremi leti snemali 24. filmsko poglavje o Jamesu Bondu, so pred nedavnim odprli vizualno instalacijo, ...
7

Kultura

Na Obali nastaja replika starega jadranskega plovila
V Portorožu nastaja posnetek istrskega topa, tradicionalnega plovila, s katerim želijo oživiti in javnosti približati stare obrti.
6

Kultura

V Villeneuvovem Peščenem planetu najverjetneje tudi Timothée Chalamet
Denis Villeneuve je o filmski priredbi kultnega Peščenega planeta (Dune) sanjaril od otroških let in kot je napovedal, si namerava za uresničitev svojih sanj vzeti čas.
6

Kultura

Trideset let vojnih grozot, ki so spodbudile prve umetniške kritične reakcije
Leta 1618 je na stari celini izbruhnila vojna, ki je dežele Svetega rimskega cesarstva v primežu držala naslednjih trideset let.
3

Kultura

Operna zvezda Diana Damrau na ljubljanski postojanki turneje
Ena izmed vodilnih sopranistk na svetu, Nemka Diana Damrau, se bo nocoj v okviru svoje evropske turneje ustavila tudi v Ljubljani.
2

Kultura

Arheološka najdba, ki bo razkrila skrivnosti staroegipčanskih mumij
Pod puščavskim peskom nekropole v Sakkari so arheologi naleteli na osupljivo najdbo, od katere si stroka obeta nove informacije o staroegipčanskih mumijah oziroma o postopku mumificiranja.
3

Kultura

V Auschwitzu turista kradla opeke nekdanjega krematorija
Poljska policija je prijela madžarska turista, ki sta iz stavbe krematorija na območju nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau poskušala ukrasti opeke.
2

Kultura

Darla Smoking ali predrugačenje tradicij kot odgovor prehitremu sodobnemu svetu
" Prek Darle s predelavami tradicionalnih muzik na en način ponujava nazaj krik robnega sveta, ki ga sodobni svet ob svoji hitrosti več ali manj ignorira, " pravita Brgs in Nac, oba sicer posamič že ...
1

Kultura

V prvi slovenski e-knjižnici 38 odstotkov izposoj več kot lani
Na platformi Biblos, prvi slovenski e-knjižnici in e-knjigarni, povezani tudi s slovenskimi splošnimi knjižnicami, ki jo je leta 2013 zastavila Založba Beletrina, sta i zposoja in kupovanje e-knjig ...
14

Kultura

Vse več dopustnikov zahaja v knjižnico na plaži
Obalne knjižnice tudi letos poleti tako članom kot obiskovalcem ponujajo t. i. knjižnico na plaži , ki je letos dostopna na še več lokacijah kot prejšnja leta.
5

Kultura

Znana je peterica, ki se poteguje za letošnjo Veronikino nagrado
Za 22. Veronikino nagrado, ki jo podeljujejo za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, se potegujejo Andrej Hočevar z zbirko Seznam , Aleš Mustar s Srednjimi leti , Ana Pepelnik, ki je ...
1

Kultura

Med novimi najdbami na Kapiteljski njivi tudi bojevniški grob z bronasto čelado
Arheologi tudi v sklopu letošnjih raziskovanj Kapiteljske njive v Novem mestu sicer niso dosegli roba grobišča, ki so ga skušali najti že lani.
1

Kultura

Pedro Almodovar se z novim filmom vrača na začetek
Na obrobju Valencie je padla prva klapa novega filma Pedra Almodóvarja.
1

Kultura

Francija: Več izvajalk in skladateljic ali pa nižje subvencije
Francija je zagnala kampanjo, s katero želi zmanjšati prevlado moških v klasični glasbi, saj poklic dirigentke opravljajo le trije odstotki žensk.
13
Izjava dneva
link
Mateja Vraničar Erman
1
18. julij 2018 ob 14:26 Danes ni več čas, da se pogovarjamo, ali moramo banko privatizirati ali ne, privatizacija je neizogibna.
Več novic ...
Kazalo