Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

"Deklina zgodba dobro kritizira fantazmo konservativnega, a ne zastavi alternative"
V novi spletni oddaji PodKino bomo s filmskimi kritiki obravnavali filme, nadaljevanke in tujejezične dokumentarce, ki prihajajo na spored Televizije Slovenija.
24

Kultura

Kako bi bil videti Gladiator 2 po scenariju Nicka Cava?
Avstralski glasbenik Nick Cave je na prošnjo avstralskega igralca Russlla Crowa pred leti spisal scenarij za nadaljevanje filma Gladiator.
14

Kultura

V Peruju našli 3800 let stare reliefe, nastale v obdobju hude suše
V Peruju so arheologi našli reliefe civilizacije Caral, ki velja za najstarejšo na območju Amerike.
4

Kultura

Poslovila se je legendarna kraljica soula Aretha Franklin
Ameriška pevka Aretha Franklin, ki je na svetovni glasbeni sceni vladala kot kraljica soula, je umrla na svojem domu v Detroitu za posledicami raka na trebušni slinavki. Stara je bila 76 let.
29

Kultura

Obiskovalec razstave Anisha Kapoorja padel v umetnikovo instalacijo
Eden najbolj uveljavljenih kiparjev na svetu Anish Kapoor se v Portu predstavlja na prvi večji uradni razstavi na Portugalskem.
3

Kultura

Na okupiranem Zahodnem Bregu odkrili 2.000 let stare grobnice starih Rimljanov
Med cestnimi deli v palestinski vasi Idna blizu mesta Hebron na južnem delu okupiranega Zahodnga Brega so odkrili okoli 2.000 let stare grobnice antičnih Rimljanov.
3

Kultura

Profesionalni in amaterski džezisti se spet družijo v Kranju
Kranj je v teh dneh znova postojanka profesionalnih in amaterskih džez, pop in klasičnih glasbenikov, ki želijo v poletnih dneh izpopolniti svoje glasbeno znanje.
2

Kultura

"Ne pusti se povoziti barabam": feminizem, preroškost in odpor Dekline zgodbe
Dvajseto stoletje nas je naučilo, da ekstremizem ne trati časa s subtilnostjo – in ena najodmevnejših nadaljevank zadnjih let prav gotovo ne premore subtilnosti.
35

Kultura

Odkrili najstarejši okoli 14.400 let star kruh iz časov pred pojavom kmetijstva
Na arheološkem najdišču v SV Jordaniji so raziskovalci našli okoli 14.400 let staro ognjišče lovcev in nabiralcev, v katerem so bili tudi ostanki ploščatega zoglenelega kruha.
30

Kultura

Nikola Pajanović v boj za finale izbora Evrovizijski mladi glasbeniki
V Edinburgu se danes začenja polfinalni izbor Evrovizijskih mladih glasbenikov, na katerem se za laskavi naziv poteguje 18 mladih virtuozov.
1

Kultura

Filmska recenzija: Prenovljeni Marvin
Francoski film Prenovljeni Marvin – dobesedni prevod bi se lahko glasil tudi Marvin ali lepo izobraževanje, kar za samo zgodbo nikakor ni čisto nebistveno – je kljub dokaj velikemu številu različnih ...
2

Kultura

Doslej neobjavljena Hemingwayeva zgodba o vojnem Parizu in etičnosti pisanja
Ameriška literarna revija The Strand Magazine v novi številki premierno objavlja zgodbo A Room on the Garden Side ameriškega pisatelja Ernesta Hemingwaya, ki jo je napisal pred 62 leti.
1

Kultura

Mike Leigh: O pokolu Peterloo bi morali učiti v šolah
Po Gospodu Turnerju se britanski cineast Mike Leigh še enkrat vrača v 19. stoletje.
1

Kultura

Lisica, tangice in rožni venec iz pasje in mačje dlake se postavijo na ogled
Vizualna umetnica Marija Mojca Pungerčar je na domačiji Kokotovih v Kozjem pripravila malo pregledno razstavo svojih stvaritev, ki jo je naslovila Projekt Bister graben.
24

Kultura

Zlatnik Georgea Washingtona prodali za 1,7 milijona dolarjev
Zlatnik, ki je bil last ameriškega predsednika Georgea Washingtona, na njem pa je bila njegova podoba, so na dražbi prodali za 1,7 milijona dolarjev. Izkupiček bo šel v humanitarne namene.
1

Kultura

Razkrili več kot 5.500 let star recept za balzamiranje egipčanskih mumij
Natančna forenzična preiskava odlično ohranjene mumije, datirane okoli leta 3.600 pr. n. št. je razkrila originalni recept balzamiranja mumij starodavnih Egipčanov.
1

Kultura

Zakaj princesa Leia še nima zvezde na hollywoodskem Pločniku slavnih?
Captain Kirk iz Zvezdnih stez William Shatner se je pridružil Luku Skywalkerju iz Vojne zvezd Marku Hamillu in pozval, naj zvezdo na Pločniku slavnih dobi tudi Carrie Fisher.
9

Kultura

Okroglih 90 bi praznoval "papež poparta" Andy Warhol
"Če hočete vedeti vse o Andyju Warholu, poglejte na površino mojih slik in filmov in mene, tam sem. Za tem ni ničesar. Sem globoko površinska oseba."
4

Kultura

Prepovedane knjige na Slovenskem in kako so kljub cenzuri dosegle svoje bralce
V zimskih dneh, ko se je leto 1600 prevešalo v 1601, je v Ljubljani, najverjetneje na prangeju ob Mestnem trgu, v plamenih zgorelo več sto knjig.
44

Kultura

Filmska recenzija: Mamma Mia! Spet začenja se
Pred desetimi leti je filmska priredba odrskega muzikala Mamma Mia! prvič zajela na milijone gledalcev in seveda prinesla na milijone dolarjev.
3
Izjava dneva
link
Kliton Bozgo
2
18. avgust 2018 ob 14:22 Olimpija je zadnje tekme zelo učinkovita. Zdaj bo v psihološki prednosti, po drugi strani pa bi bil lahko izpad iz Evropske lige tudi dodaten motiv za Maribor, saj mu ostajata le prvenstvo in pokal.
Več novic ...
Kazalo