Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

"Takšna nestrpnost kliče po žrtvovanju umetnosti za gašenje jeze proti drugim tegobam Slovencev"
Sovražni govor, usmerjen proti letošnjim Prešernovim nagrajencem, so ostro obsodili tudi v Slovenskem centru PEN, kjer opozarjajo, da je plaz napadov, zmerljivk, groženj in pozivov k linču ...
126

Kultura

Filmska recenzija: Črni panter
Bi zgodovinski mejnik, ki ga je zakoličila premiera blockbusterja Črni panter , še imel takšno težo, če bi bil film sam po sebi čisto zanič?
48

Kultura

Ženske "čutijo" in se "hihitajo", moški pa "razumejo" in se "režijo"
Ženske v romanih večinoma "čutijo", medtem ko moški "razumejo", ženske se "smejijo" in "hihitajo", medtem ko se moški "režijo" in "krohotajo", je pokazala analiza več kot 100.000 leposlovnih del v ...
12

Kultura

Umrl je Nazif Mujić, bosanski Rom s srebrnim medvedom z Berlinala
Umrl je Nazif Mujić, bosanski Rom, ki smo ga spoznali v filmu bosanskega režiserja Danisa Tanovića Epizoda v življenju zbiralca železa.
12

Kultura

M.I.A. za MMC: “Vse bližje smo času robotskih pop zvezdnikov“
Maya Arulpragasam, bolje poznana kot M.I.A., je na Berlinalu z dokumentarnim filmom Matangi/Maya/M.I.A. evropski javnosti prvič ponudila popoln vpogled v zakulisje svojega glasbenega ustvarjanja.
6

Kultura

Ghostpoet: "Na svetu nismo samo zato, da plačujemo račune"
Če vam ime Obaro Ejimiwe ne pove veliko, je to zato, ker se Londončan po svetu raje predstavlja kot Ghostpoet.
6

Kultura

Črni Panter na dobri poti do rekordnega premiernega konca tedna
Evforija pred premiero Črnega panterja, najnovejšega Marvelovega blockbusterja, je že obrodila prve sadove: film je v nekaj dneh zunaj Amerike zaslužil skoraj 50 milijonov dolarjev, premierni konec ...
20

Kultura

Središče Ajdovščine prava arheološka zakladnica
Pred začetkom prenove osrednjega Lavričevega trga sredi Ajdovščine so izkopali skoraj polovico od predvidenih 47 testnih arheoloških polj, kar je prvi pogoj za nadaljnja dela.
9

Kultura

Burgerjev Ivan potuje vse do kitajskega občinstva
Slovenski igrani celovečerni film Ivan , ki ga je njegov avtor Janez Burger opisal kot " dramo o sprejemanju napačnih odločitev ", je bil prodan kitajski distribucijski družbi Huaulu in tako bo v ...
2

Kultura

Filmska recenzija: Zadnji ledeni lovci
Zadnji ledeni lovci so filmski testament nadarjenega fotografa in dokumentarista, veliko prezgodaj umrlega Jureta Breceljnika.
4

Kultura

Emily Dickinson: Ta svet ni konec, pesmi in pisma
Knjigo Ta svet ni konec sestavljajo tri medsebojno ujemajoče se enote; sosledju sto štirih pesmi Emily Dickinson sledijo njena izbrana pisma, kot jih je leta 1891 v kritičnem prepisu zajel njihov ...
2

Kultura

Bryan Cranston
Zadovoljen in optimističen sem vsakič, ko je s prestola zrušen kdo, ki je bil pred tem razkrinkan kot napadalec ali nadlegovalec. Institucionalizirano mizoginijo je treba odpraviti.
5

Kultura

Jeffrey Tambor zaradi obtožb zlorabe zapušča serijo Transparentno
Jeffrey Tambor, zvezdnik večkrat nagrajene Amazonove serije Transparentno (Transparent), se poslavlja od igralske zasedbe. Lani sta ga dva človeka obdolžila spolnega nadlegovanja.
8

Kultura

Koncert Freda Fritha, mojstra improvizacije na različnih permutacijah kitare
Prvi samostojni album Guitar Solos je Fred Frith izdal leta 1974 in si z njim utrl pot med najboljše improvizatorje ter dolga leta soustvarjal na newyorški subkulturni sceni, v zadnjem obdobju se ...
2

Kultura

Skesana tajnica po smrti vrača ukradeno Klimtovo risbo
Tajnica Nove galerije v Linzu je enkrat v šestdesetih opazila, da se knjigovodstvo njenih delodajalcev ne "izide" povsem. Da bi jo utišal, ji je šef podaril originalno risbo Gustava Klimta.
4

Kultura

Rafaelova mojstrovina Madonna Esterhazy na ogled v rimski palači Barberini
V Rimu so v galeriji palače Barberini na ogled postavili Rafaelovo sliko Madonna Esterhazy, ki velja za eno najbolj cenjenih umetniških na Madžarskem. Razstava bo odprta do 8. aprila.
1

Kultura

Dogovor podpisan: Slovenija bo častna gostja frankfurtskega sejma 2022
S podpisom dogovora je zdaj tudi uradno potrjeno, da bo Slovenija leta 2022 častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Gre za edinstveno priložnost za vsako državo, so dejali podpisniki.
1

Kultura

Oblikovalec Branislav Milošević: "Copy right za večino kletvic izhaja z Balkana"
Logo olimpijskih iger v Pjongjangu je zelo preprost, sam bi nedvomno naredil drugačnega, se je na oblikovalsko rešitev, ki je zadnje dneve pogosto videvamo, odzval oblikovalec Branislav Bane ...
5

Kultura

Britanci odločajo: na Baftah slavili Trije plakati pred mestom
Trije plakati pred mestom, temačna satira o rasizmu v malomeščanski Ameriki, so osvojili glavno nagrado na nedeljski podelitvi baft, najvišjih britanskih filmskih priznanj.
1

Kultura

Restavratorji razkrili, kaj vse so našli na Rembrandtovih slikah mladoporočencev
Restavratorji, ki so bili 18 mesecev zakopani v čiščenje in raziskovanje najmanjših detajlov dvojnega Rembrandtovega poročnega portreta, ki sta ga pred dvema letoma s skupnimi močmi kupili Francija ...
1
Izjava dneva
link
Jani Dvoršak
1
20. februar 2018 ob 10:52 Dejstvo je, da je vzel zdravilo, ki ga je treba v okviru protidopinških postopkov prijaviti. Ni mi jasno, kako se je to zgodilo, in tudi jezi me, saj to športnikom stalno ponavljamo.
Več novic ...
Kazalo