Najbolj komentirane novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Liffe: Hiša, ki jo je zgradil Jack
Film, ki ga je posnel Lars, je neizpodbiten dokaz, da je veliki danski režiser, še vedno eden najbolj nadarjenih živečih cineastov, pripravljen narediti kar koli, da bi od sveta izzval reakcijo.

Kultura

Kako kot otroci nismo vedeli, da Winnetou odraža kolonialistične predsodke Karla Maya
"Kako so na nas v otroštvu vplivali knjige in filmi Winnetouju in kako je to vplivalo na našo predstavo o Ameriki," je bilo vprašanje, iz katerega je Marko Požlep izhajal pri pripravi svojega ...

Kultura

Umrl je Stan Lee, ustvarjalec Spider Mana, Iron Mana in drugih superjunakov
Poslovil se je Stan Lee, stripar in filmski producent

Kultura

Rudolf Maister
Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.

Kultura

Avla ministrstva za kulturo je postala glasbena poslušalnica
Minister za kulturo Dejan Prešiček je danes v nagovoru pohvalil zaposlene, da so pripombo, da bi bilo dobro, če bi se na kulturnem ministrstvu slišala glasba, vzeli resno in zamisel nadgradili z ...

Kultura

Liffe: Vrhunec
Gaspar Noé s svojimi filmi običajno razdvaja kritike in občinstvo, a mu pomanjkanja izvirnosti nihče ne more očitati. Z Vrhuncem je izumil cel nov žanr – plesno srhljivko.

Kultura

Liffe: Najljubša
Najljubša je duhovit pristop k pogosto zatohlemu žanru zgodovinske drame, pri kateri je najbolj presenetljivo to, da večni cinik Yorgos Lanthimos prvič nakaže, da morda vendarle ima srce.

Kultura

Nastaja nov slovenski celovečerec: "krimi" triler Korporacija
Padla je prva klapa celovečernega filma režiserja Mateja Nahtigala z naslovom Korporacija. Avtor scenarija je Zoran Benčič, pisatelj in avtor besedil ter pevec skupine Res Nullius.

Kultura

Stoletje in pol od smrti Gioachina Rossinija, osrednjega imena opere buffe
Seviljski brivec , Pepelka in Italijanka v Alžiru so tri izmed oper, ki jih podpisuje italijanski skladatelj Gioachino Rossini ter so danes del železnega repertoarja opernih hiš po svetu.

Kultura

Kolikšnega vzdrževanja je deležno spominsko območje v Kočevskem rogu z Bazo 20?
"Baza 20 je […] edini na tako skrit način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakšnega odporniškega gibanja v Evropi med drugo svetovno vojno," so med drugim zapisali pri družbi Slovenski državni ...

Kultura

Liffe: Mektoub, ljubezen moja
Če bi bili zdajle raje kot v novembrski Ljubljani na kaki razgreti peščeni plaži, Mektoub, ljubezen moja prinaša vsaj ta površinski užitek.

Kultura

TV-serija Kriva pota naj bi kmalu postala še film
Že nekaj časa se ugiba, ali bo ena najbolj odmevnih TV-serij novega tisočletja, Kriva pota (Breaking Bad), res postala še film.

Kultura

Saša Pavček postala nova predsednica združenja dramskih umetnikov
Strokovno in stanovsko Združenje dramskih umetnikov Slovenije je izbralo novo vodstvo.

Kultura

"Tu nismo samo zato, da organiziramo razstave, prispevamo tudi h gospodarskemu življenju mesta"
Arturo Galansino je umetnostni zgodovinar z diplomo z milanske in doktoratom s torinske univerze.

Kultura

Umolknil je glas HAL-a iz Kubrickovega filma 2001: Odiseja v vesolju
" Kanadsko gledališče je izgubilo enega svojih največjih talentov in usmerjajočo luč v svojem razvoju, " je ob smrti igralca Douglasa Raina, znanega kot glas superračunalnika HAL v Kubrickovi ...

Kultura

Neža Knez: iskanje prostorov neznanega in izmuzljivih slepih peg življenja
Neža Knez je lani v Milanu izvedla performans Branje , ko je sedeč med ljudmi glasno brala poezijo T. S. Eliota v italijanščini, čeprav jezika niti ne razume, kaj šele govori.

Kultura

Iz zasebnih arhivov: O tem, kako se je tunjiška cerkev znašla v plamenih
V naših arhivih smo tokrat našli razglednico, ki je sicer prazna in je nihče nikoli ni popisal ali kam poslal, pripoveduje pa zato o nesreči, ki se je pripetila znameniti baročni cerkvi v Tunjicah ...

Kultura

Filmska recenzija: Bohemian Rhapsody
Ne vem, ali je primernejši odziv na Bohemian Rhapsody žalost zaradi zamujene priložnosti in zapravljenega truda Ramija Maleka ali pa ogorčenje spričo prečiščene, poneumljene hagiografije, ki nam jo ...

Kultura

Ko se ozremo na neizvedene državotvorne arhitekturne projekte v prestolnici
NUK II in Center za razvoj znanosti sta le dva izmed desetih neuresničenih projektov, predstavljenih na arhitekturni razstavi Vizije so 13 – Ljubljana kot prestolnica – neizvedeno , ki odpira ...

Kultura

Literarni zaklad: našli še neznane zgodbe nobelovca Naguiba Mahfouza
V hiši hčere egiptovskega Nobelovega nagrajenca za literaturo Naguiba Mahfouza je novinar Mohamed Shoair odkril 50 rokopisov njegovih kratkih zgodb, med katerimi je 18 neobjavljenih.
Izjava dneva
link
Alenka Bratušek
3
13. november 2018 ob 14:57 Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen.
Več novic ...
Kazalo