Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Trideset let vojnih grozot, ki so spodbudile prve umetniške kritične reakcije
Leta 1618 je na stari celini izbruhnila vojna, ki je dežele Svetega rimskega cesarstva v primežu držala naslednjih trideset let.
3

Kultura

Arheološka najdba, ki bo razkrila skrivnosti staroegipčanskih mumij
Pod puščavskim peskom nekropole v Sakkari so arheologi naleteli na osupljivo najdbo, od katere si stroka obeta nove informacije o staroegipčanskih mumijah oziroma o postopku mumificiranja.
3

Kultura

Stoletnica Ingmarja Bergmana, velikega iskalca smisla
Pred okroglimi 100 leti se je 14. julija rodil švedski režiser Ingmar Bergman.
2

Kultura

Umrla je Nancy Sinatra, prva žena in dolgoletna zaupnica pevske legende
V petek je umrla Nancy Sinatra, prva žena legendarnega pevca in igralca Franka Sinatre. Dočakala je častitljivo 101 leto.
7

Kultura

Filmi poletnega kina na Krasu letos v ritmu glasbe
V Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači se nocoj ob 21.30 s projekcijo filma Martina Scorseseja Shine a Light slovesno odpira Poletni kino na Krasu.

Kultura

Imate predlog za "alternativnega nobelovca"? Švedi poslušajo
Nova akademija, ki so jo ustanovili na Švedskem, da bo letos namesto Švedske akademije podelila alternativno Nobelovo nagrado za književnost, je v presojo dobila prvi, najširši nabor kandidatov.

Kultura

Tjaša Ferme kot Marlene Dietrich: iz New Yorka v Ljubljano
Marlene Dietrich - vojna junakinja, tiranska mama, glamurozna umetnica, nepoboljšljiva romantičarka.

Kultura

Generacija '99: česa se lahko naučimo od mladih, ki so dočakali konec prve svetovne vojne?
V sklopu Ljubljana Festivala bo nocoj v Gallusovi dvorani zaživel umetniški dogodek Generacija '99.

Kultura

V prvi slovenski e-knjižnici 38 odstotkov izposoj več kot lani
Na platformi Biblos, prvi slovenski e-knjižnici in e-knjigarni, povezani tudi s slovenskimi splošnimi knjižnicami, ki jo je leta 2013 zastavila Založba Beletrina, sta i zposoja in kupovanje e-knjig ...
14

Kultura

Zvezna dežela Koroška obogatila svoj arhiv Lipuševih del
Avstrijska zvezna dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, ki je pred nekaj dnevi postal prvi slovenski prejemnik velike avstrijske državne nagrade.
2

Kultura

Združenje zgodovinskih mest si želi več pozornosti za kulturno dediščino
Združenje zgodovinskih mest Slovenije je ob robu festivala Art Stays na Ptuju predstavilo pobudo za ohranitev kulturne dediščine kot javne dobrine, ki jo nameravajo nasloviti na državo.

Kultura

Bodalo z Iga spet na varnem – zaznamki ukradenih umetnin imajo dolg spomin
Bronasto bodalo z Iga, ki dokazuje mojstrsko obrtno znanje livarjev na območju današnje Slovenije v 2. tisočletju pr. n. št., se je vrnilo domov – v Narodni muzej Slovenije.
10

Kultura

Tudi Grossmannov festival gravža in groze letos v znamenju leta 1968
Ena od žanrskih stalnic in filmoljubskih poslastic vzhodne Slovenije je Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.
4

Kultura

Modri svet Bruna Subiotta in koncert Blue for Bruno v spomin nanj
" Včasih se mi nenehno motaš po glavi. Svetla in nedosegljiva točka. Točno takšna kot vir inspiracije mora biti. Najboljši v vseh atributih. In najbolj oddaljen. Smrtonosna luč, ki privlači iskalce ...
1

Kultura

Fascinantna najdba na Gosposvetski cesti: poznorimska nekropola z več kot 350 skeletnimi pokopi
Čeprav je bilo območje današnje Gosposvetske ceste v Ljubljani že povsem zunaj obzidja rimske Emone, pa je za del takratnega prebivalstva tam ležalo prav posebno mesto.
72

Kultura

Jela Krečič: "Šele moderna doba je legitimizirala to, da se o okusih lahko razpravlja"
"Fikcija na srečo prekaša življenje," pravi novinarka, filozofinja in predavateljica Jela Krečič, ki je z romanom Knjiga drugih znova postala še pisateljica.
65

Kultura

Rajko Muršič: Ljudje nikakor ne slišimo enako, ne zvokov ne glasbe
Naslovno misel je v svojem nedavno izdanem Glasbenem pojmovniku za mlade zapisal etnolog in kulturni antropolog Rajko Muršič, v katerem o svojem predmetu pisanja nadaljuje: " Ničesar bolj družbenega ...
11

Kultura

Piranske cerkve razkrijejo svoje skrivnosti
Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija je ob pomoči piranske občine in župnije izdalo vodnik Sakralna dediščina Pirana. Na 22 straneh so predstavili 13 cerkva in drugih sakralnih objektov.
5

Kultura

Ko se begunstvo prelevi v kreativnost: Dertum bend - sevdah, narejen v Sloveniji
Iz dolgočasja begunskega centra, kančka nostalgije in veliko talenta je sredi 90. let nastala skupina Dertum bend. Glasba je skupini in poslušalcem pomagala preživeti težke begunske čase.
4

Kultura

Groteskne figure, s katerimi je Callot ovekovečil 17. stoletje
Od beračev do aristokratov, od pijancev do vojakov, od komičnih prizorov commedie dell'arte do pretresljivih vtisov iz vojnih let.
Izjava dneva
link
Kylian Mbappe
1
16. julij 2018 ob 00:01 Ponosni smo, da smo poskrbeli za veselje Francozov. To je bila naša naloga, da smo jim pomagali, da za nekaj časa pozabijo na vse težave.
Več novic ...
Kazalo