Najbolje ocenjene novice zadnjih dveh dni - Kultura

Kultura

Thandie Newton
"V Boga niti ne verjamem, ampak nocoj se Ji bom zahvalila."
2

Kultura

Jesen v Kinoteki: čas temačne globine duha, čas Ingmarja Bergmana
V Slovenski kinoteki bodo mesec dni na ogled filmi švedskega klasika Ingmarja Bergmana, s katerimi se bodo lahko gledalci "potopili v temačne globine duha in želja ter v hladne, tihe in osamljene ...
4

Kultura

Henri Matisse
Kdor ljubi, leti, teče in se veseli, je svoboden in ga nič ne ustavi.

Kultura

Slovenska matica se Cankarjevemu letu pridružuje s ponatisom Novega življenja
Ivan Cankar je med letoma 1900 in 1908 pri Slovenski matici izdal deset del, zadnji je bil roman Novo življenje , ki ga v letu, ko se spominjamo pisateljeve smrti, založba predstavlja v novem ...

Kultura

Z Orkestrom Philharmonia iz Londona v novo sezono zlatega abonmaja
Zlati abonma Cankarjevega doma nocoj odpira Orkester Philharmonia London, eden vodilnih sestavov na svetu, ki postavlja nove temelje simfoničnega žanra.

Kultura

Predsednik je Narodni galeriji podelil državno odlikovanje
Predsednik republike Borut Pahor je Narodni galeriji na slavnostni akademiji ob 100-letnici njenega delovanja podelil zlati red za zasluge za njen izjemen prispevek k oblikovanju slovenske kulturne ...
3

Kultura

Gertrude Stein
Razgled mi je všeč, vendar sem rada obrnjena s hrbtom proti njemu.

Kultura

Ob razstavi Ivane Kobilce je izšel "do zdaj najbolj kakovosten katalog v Narodni galeriji"
Kot publikacijo, ki popravlja tudi nekatere trditve o Ivani Kobilci, bi lahko med drugim označili katalog, ki je izšel ob retrospektivi njenega dela v Narodni galeriji.

Kultura

Miha Mazzini: Pohlep
Pisateljsko pero Mihe Mazzinija sega v različne žanre. Poznamo ga kot pisatelja, avtorja mladinske literature, scenarista, filmskega režiserja in enega najintenzivnejših slovenskih kolumnistov.
3

Kultura

Velika pričakovanja: igre privilegiranih
S preigravanjem gledaliških in družbenih razmerij ter norčavostjo otroške neposrednosti v izčiščenih odrskih slikah Beton Ltd.
1

Kultura

George Bernard Shaw
Dlje kot živim, bolj me napeljuje k prepričanju, da je Zemlja mesto, ki ga drugi planeti uporabljajo za psihiatrično ustanovo.
1

Kultura

Kdo je napravil Vidku srajčico ali premislek o vprašanjih, ki tarejo vsakogar
Prešernovo gledališče Kranj prvo premiero sezone namenja najmlajšim obiskovalcem.
1

Kultura

Festival Plavajoči grad pregnan z gradu Snežnik
Društvo ljubiteljev gradu Snežnik in festival Plavajoči grad morata po dveh letih zapustiti grajske pristave – tako je odločilo ministrstvo za kulturo, ki ima Snežnik v lasti.
23

Kultura

Athena Farrokhzad
Družina je v moji poeziji grški zbor, ki se ne more vpletati v pripoved, ampak jo lahko le komentira. Družinski člani so kot nekakšni antični športni komentatorji. (Iz MMC-jevega intervjuja)

Kultura

Svetlana Slapšak
Če bi en teden iz glavnih medijev, denimo časopisov, televizije in njihove e-podpore, izločili vse politike, bankirje, gospodarstvenike ter prepustili uveljavljene akademike dialogu z manj ...
1

Kultura

Antiutopija kot dediščina: arhiv Georgea Orwella v Unescov register svetovnega spomina
Zasebni arhiv Georgea Orwella, enega prvih piscev antiutopij, avtorja romanov, kot sta Živalska farma in 1984, ter eseja Poklon Kataloniji, so dodali v Unescov register svetovnega spomina, namenjen ...
6

Kultura

Nagrado Fanny Haussmann prejel pesnik in glasbenik Andraž Polič
Nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevni prvi slovenski pesnici nemškega rodu, je nocoj v Dvorcu Novo Celje prejel pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec Andraž Polič, ki živi v Pragi.

Kultura

Kranj prvikrat v znamenju Pianopolisa, festivala za mesto in klavir
Trije večeri prvega festivala za mesto in klavir Pianopolis bodo v kranjskem stolpu Škrlovec povezali sodobne, klasične, džezovske, elektronske in avtorske zvoke klavirja z nastopi domačih in ...
1

Kultura

Mogočna arhitektura z žalostnim koncem. Kaj so prinesla izkopavanja v Ljubljani?
Arheološka izkopavanja na Gosposvetski in Slovenski cesti v Ljubljani se počasi približujejo koncu, prinesla pa so predvsem dve pomembni odkritji.
14

Kultura

Za naš blagor ...?
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica nocoj začenja sezono s Cankarjevo komedijo Za narodov blagor.
1
Izjava dneva
link
Marjan Šarec
5
21. september 2018 ob 12:22 Če bomo čakali, kdaj nam bo kdo rekel hvala, bomo lahko razočarani. Delajmo, kot da bomo imeli desetletni mandat, bodimo pa pripravljeni, kot da bomo šli jutri iz pisarne.
Več novic ...
Kazalo