Novi imeni pod Levstikovimi arkadami
Znanih je deset nominirancev za Levstikovo nagrado 2021 za izvirno leposlovje in izvirno ilustracijo. Nagrajenca bosta znana 8. junija, ko bodo razglasili tudi prejemnika Levstikove nagrade za življenjsko delo na področju leposlovja in ilustracije ter simbolno odkrili njuni plošči pod Levstikovimi arkadami pred Konzorcijem.

Razglasitev letošnjih nagrajencev bo 8. junija v knjigarni Konzorcij. Foto: BoBo
Razglasitev letošnjih nagrajencev bo 8. junija v knjigarni Konzorcij. Foto: BoBo

Za Levstikovo nagrado za izvirno leposlovje za otroke in mladino so nominirana dela Fantek in punčka Blaža Lukana z ilustracijami Ane Zavadlav, Skrivno društvo KRVZ Simone Semenič z ilustracijami Tanje Komadina, Zajčkova hišica Anje Štefan z ilustracijami Hane Stupica, Gumbki Tinke Bačič z ilustracijami Suzi Bricelj, Bojane Dimitrovski, Jelke Godec Schmidt, Ane Košir, Maše Kozjek, Marjana Mančka, Petra Škerla in Ane Zavadlav ter Negotove pesmi Barbare Gregorič Gorenc z ilustracijami Damijana Stepančiča.

Zadnja je nominirana tudi za izvirno knjižno ilustracijo za otroke in mladino. Za ilustracijo so nominirana še dela Obisk Gaje Kos z ilustracijami Ane Zavadlav, Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena Heinza Janischa z ilustracijami Maje Kastelic, Si že kdaj pokusil luno Boštjana Gorenca Pižame z ilustracijami Igorja Šinkovca in Drevo Tomaža Pengova z ilustracijami Polone Lovšin.

Nominirance za izvirno leposlovje je med 28 deli izbrala strokovna komisija, v kateri so pesnik, pisatelj in urednik leposlovja Žiga Kosec (predsednik), vodja službe za prireditve v Mestni knjižnici Kranj Nina Svetelj ter urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Irena Matko Lukan.

Strokovno komisijo za ilustracijo pa so sestavljale vodja galerije v Vodnikovi domačiji in ilustratorka Maša P. Žmitek (predsednica), ilustratorka in Levstikova nagrajenka 2019 za življenjsko delo Jelka Godec Schmidt ter likovna urednica leposlovja pri Mladinski knjigi Tanja Komadina. Izbirale so med 32 knjižnimi deli.

Sorodna novica Na parnasu mladinskega leposlovja Boris A. Novak in Jelka Godec Schmidt

Skozi Levstikove arkade kmalu tudi virtualno
Levstikovo nagrado Mladinska knjiga podeljuje od leta 1949 za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti avtorjem, ki objavljajo pri tej založbi. Do leta 1989 so nagrado podeljevali enkrat letno, od tedaj pa bienalno. Leta 2019 je nagrado za izvirno leposlovno delo prejela Anja Štefan za Drobtine iz mišje doline, za ilustracijo pa Ana Zavadlav za podobe v knjigi Čriček in temačni občutek Toona Tellegena.

Ob 50-letnici prve podelitve Levstikovih nagrad, leta 1999, so uvedli še nagrado za življenjsko delo. Nazadnje sta jo prejela Boris A. Novak in Jelka Godec Schmidt. Ob svoji 70-letnici, leta 2015, pa se je Mladinska knjiga vsem prejemnikom Levstikovih nagrad za življenjsko delo poklonila s ploščami pod stebriščem knjigarne Konzorcija na Slovenski 29 v Ljubljani. Prostor je poimenovala Levstikove arkade.

Lani so pri Mladinski knjigi začeli tudi projekt Digitalne Levstikove arkade, ki bodo od letošnje podelitve dalje dostopne na spletu s pomočjo pametnih telefonov. Projekt je vodila Veronika Rot Gabrovec v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga in Bralnim društvom Slovenije. Pri projektu so sodelovali študenti in študentke ter njihovi mentorji z nekaterih ljubljanskih fakultet, ki so o vsakem od nagrajencev na spletu ponudili krajša besedila v slovenščini in v prevodih v angleški, nemški, hrvaški, italijanski in japonski jezik.

Nagrajenca za izvirno leposlovno delo in ilustracije bosta prejela nagrado v vrednosti vsak po 2000 evrov neto, Levstikova nagrajenca za življenjsko delo pa vsak po 4000 evrov neto.