Za ustanovitveni datum festivala velja 22. avgust 1920, ko so v Salzburgu izvedli prav Slehernika. Dramo na temo smrti in grešnega življenja, ki jo uprizarjajo vse odtlej, bodo letos odigrali 14-krat v Sturmingerjevi režiji, po podatkih uradne spletne strani pa je že razprodana. Režiser je za naslovno vlogo angažiral igralca Larsa Eidingerja, nova v igralski zasedbi je tudi Verena Altenberger.

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA bo salzburški festival letos lahko potekal pred polnimi dvoranami, saj se je pogum organizatorjev tako kot prejšnje leto, ko so se kljub strogim omejitvam zaradi pandemije zanašali na redno izdajo festivalskih uprizoritev, izkazal za pravega. Tako bodo tudi letos praznovali 100-letnico ustanovitve te svetovno znane prireditve.

Na to opozarja tudi razstava Veliko svetovno gledališče – 100 let salzburškega festivala, ki z različnih vidikov prikazuje zgodovino tega svetovno znanega festivala klasične glasbe in uprizoritvenih umetnosti. V mestnem muzeju je na ogled še do konca oktobra.

Glasbeno-gledališki del bo po pisanju agencije predstavil uspešni produkciji iz lanske sezone – minimalistično interpretacijo Mozartove opere Cosi fan tutte v režiji Christofa Loya in Straussovo Elektra poljskega režiserja Krzysztofa Warlikowskega. Dodali so jima še enega Mozarta, opero Don Juan v interpretaciji italijanskega režiserja Romea Castelluccija. V tem delu bo med drugim mogoče videti še opero Luigija Nona Intolleranza 1960 in Puccinijevo Tosco, ki jo je poleg Slehernika režiral Sturminger in za naslovno vlogo izbral rusko operno pevko Ano Netrebko.

Dramski del bo ponudil še eno Hofmannstahlovo dramo, Rudnik Falun, ki jo je režiral Jossi Wieler, z mešanico Williama Shakespeara Richard the Kid & the King se bo predstavila režiserka Karin Henkel, umetniški vodja Burgtheatra, Slovenec Martin Kušej pa s tragedijo Marija Stuart Friedricha Schillerja.

Koncertni del napoveduje nastope Dunajskih filharmonikov, Camerate Salzburg in več gostujočih orkestrov, med njimi Orkestra Zahodno-vzhodni Divan z Danielom Barenboimom, Berlinske filharmonije s Kirilom Petrenkom in Chicaškega simfoničnega orkestra z Riccardom Mutijem.

Na sporedu festivala, ki se bo sklenil 31. avgusta, so med drugim tudi Mozartove matineje in cikel duhovne glasbe.