Irena Mlinarič-Raščan. Foto: Youtube
Irena Mlinarič-Raščan. Foto: Youtube

Vlada je Verico Trstenjak z mesta predsednice Slovenske nacionalne komisije za Unesco razrešila danes, potem ko je ta podala odstopno izjavo iz osebnih razlogov. Na današnji dopisni seji vlade so nato na mesto predsednice za preostanek mandata imenovali Ireno Mlinarič-Raščan, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Plodovito znanstvenoraziskovalno delo
Irena Mlinarič-Raščan je prodekanja za znanstvenoraziskovalno delo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani. Predava na podiplomskem študiju medicinske tehnologije na Univerzi v Mariboru, na Univerzi v Bernu pa je gostujoča predavateljica molekularne farmakologije. Deluje na področju farmakogenomike, znanja s področij molekularne biologije in celične biokemije pa navezuje na klasične farmacevtske discipline. Raziskave Irene Mlinarič-Raščan so prispevale k individualizaciji terapije pri bolnikih z levkemijo.

Sorodna novica Nova predsednica Slovenske nacionalne komisije pri Unescu je Verica Trstenjak

Doktorica pravnih znanosti Verica Trstenjak je mandat predsednice nastopila 1. avgusta 2020, ko je na tem položaju nasledila Stanislava Pejovnika. Lani jo je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen z avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost I. reda odlikoval za izjemne zasluge na področju evropskega prava.

Prihodnje leto 30 let članstva v Unescu
Unesco, Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je bila ustanovljena 16. novembra 1945. Slovenija je postala njena članica leta 1992 kot 67. po vrsti. Trenutno je v organizacijo, ki ima sedež v Parizu, vključenih 192 držav. Slovenska nacionalna komisija za Unesco skrbi za uresničevanje Unescovih ciljev v Sloveniji in je posvetovalno telo vlade.