Janez Hočevar - Rifle, Ježkov prijatelj, Juš Milčinskih, Ježkov vnuk, ob spremljavi Jožeta Šaleja. Foto: Luka Milčinski
Janez Hočevar - Rifle, Ježkov prijatelj, Juš Milčinskih, Ježkov vnuk, ob spremljavi Jožeta Šaleja. Foto: Luka Milčinski
Tekst je Ježkov, a njegovega glasu v predstavi ne bo slišati: pojavil se bo posredno - v obliki lutke, ki se bo pogovarjala z nastopajočimi. Foto: Luka Milčinski
Predstava je nastala v družinskem krogu, saj so v projekt vključeni številni člani družine Milčinski, svoje pa sta dodala še Janez Hočevar - Rifle in Jože Šalej. Foto: Luka Milčinski

V komornem kabaretu, kot je predstavo označil Ježkov vnuk Juš Milčinski, nastopata še Nana Milčinski in Janez Hočevar - Rifle, družinski pečat pri predstavi pa zaokroža režijska taktirka Matije Milčinskega, Ježkovega sina, ki je poskrbel tudi za izbor besedil, za sceno in kostume pa njegova žena Tatjana Oblak Milčinski.

Predstava treh nastopajočih igralcev in pevcev s klavirsko spremljavo Jožeta Šaleja je zasnovana kot radijska oddaja z zakulisjem oziroma dogajanje na radiu s številnimi zapleti, je povedal Juš Milčinski. Glasba in besedila so Ježkova, tako kot tudi slog predstave, ki je zelo humoren, v predstavi pa se bo Ježek pojavil le posredno - v obliki lutke, ki se bo pogovarjala z nastopajočimi. Lutka predstavlja Ježka kot lik v kratkih TV- in radijskih skečih, animirali pa jo bodo vsi trije nastopajoči. Kot glasovni intermezzo se pojavlja še Ivan Lotrič.

Pikri komentarji so aktualni še danes
Kot so v napovedi predstavi zapisali njeni ustvarjalci, je Ježek kot komik največ nastopal v dveh liki: kot Ježek - klovn, ki v svoji naivni, mestoma celo neumni pojavi komentira družbenopolitične dogodke, pa tudi človeške odnose na splošno, in kot Anzel Pimberdragonar - človek stenica, ki se vtika v vse in vsakogar in mori okolico s svojimi vici. Slednji se je kot lik spremenil in nastopal kot izumetelnik, predvsem v televizijskih oddajah. Ježek je bil znan tudi pevec kronik, v mnogočem pa so njegovi družbenokritični pikri komentarji aktualni še danes.

Ustvarjalci so za predstavo izbrali tiste odlomke iz bogate zakladnice Ježkovih del, ki še danes delujejo zabavno. "Večina Ježkovega ohranjenega arhiva - tega je za dvajset debelih fasciklov, pa je to najbrž šele dobra polovica vsega, kar je napisal - je bila izvedena na radiu, zato ni naključje, da smo za uprizoritev izbrali obliko sporeda neke radijske postaje od poročil prek poljudnoznanstvenih predavanj do zabavne muzike," je zapisal režiser Matija Milčinski.