Oblikovalec Admir Ganić je mlad umetnik, ki se je pred tremi leti preselil iz Sarajeva v Ljubljano. Pogosto ga na razstave vabijo tudi v tujini, letos bo delal na Portugalskem in Kitajskem. Foto: Osebni arhiv
Oblikovalec Admir Ganić je mlad umetnik, ki se je pred tremi leti preselil iz Sarajeva v Ljubljano. Pogosto ga na razstave vabijo tudi v tujini, letos bo delal na Portugalskem in Kitajskem. Foto: Osebni arhiv

"Scenografije za sevdah ni, ker ne moreš narediti scenografije za čustvo, a s takim paradoksom sem hotel temu dati še večji pomen," pravi avtor Admir Ganić, Sarajevčan, ki slaba tri leta živi v Ljubljani. Kot pravi, pri ustvarjanju tega cikla, posvečenega Bosni, so se mu v glavi prepletale slike otroštva z rojstnega dvorišča z zvoki sevdalink, otožnih ljubezenskih pesmi.

Delo v MGLC-ju mu je bilo usojeno
Diplomo Akademije likovnih umetnosti in naziv magister likovne umetnosti, smer grafika, je pridobil v Sarajevu. Nekaj let je delal kot profesor risanja v srednji šoli uporabnih umetnosti v Sarajevu. Zdaj je vodja Ateljeja v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC).
Razpis za delo v MGLC-ju v Ljubljani, kamor se je preselil zaradi družine, je zasledil, ko je iskal, kje bi praznovali hčerin rojstni dan. "Slišali smo za praznovanja v Mestnem gledališču v Ljubljani. Žena je nato brskala po Googlu in namesto MGL odtipkala MGLC, iskalnik pa je najprej našel razpis za delo. Očitno mi je bilo usojeno, da bom prišel sem. Če pa bolje razmislim, v resnici ni bilo nobenega naključja. Izmed več kot sto prijavljenih sem se uvrstil v ožji izbor in brez težav dobil delo."

Prednost Sarajeva v primerjavi z Ljubljano
Njegova prednost pred drugimi kandidati je bila v tem, da je grafiko na ALU-ju v Sarajevu študiral od prvega leta študija, kar pa na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani ni mogoče. Namreč, v Ljubljani obstaja le magistrski študij grafike. Admir meni, da je to hendikep za slovensko grafiko nasploh, ker se študenti nimajo možnosti naučiti tehnik in grafičnih procesov, kot jo je denimo on imel v Sarajevu.

MGLC = odlična grafična umetnost
Admir pravi, da je na sarajevski likovni akademiji ljubljanski MGLC sopomenka za odlično grafično umetnost v tem delu Evrope. "Večina profesorjev na sarajevski akademiji je študirala v Ljubljani in so delali v grafičnem centru, veliko so nam govorili o tem." V MGLC-ju uspešno vodi grafični atelje in tečaje (delavnice, demonstracije grafičnih tehnik, koordinira delo z umetniki itn). Opazovali smo ga pri delu, ko je ustvarjal z veliko ljubeznijo, umirjeno in natančno. "Grafika je proces, ki zahteva vztrajnost in kjer moraš vse natančno načrtovati," pravi. Mladi nadarjeni umetnik razstavlja v Sloveniji, BiH-u in tudi v tujini. Je član bosanskega in tudi slovenskega združenja likovnih umetnikov.

Kaj so njegovi naslednji projekti in aktivnosti? »Povabili so me k sodelovanju na grafičnem bienalu v Douru na Portugalskem, oktobra pa bom v največjem grafičnem centru na svetu v Gvanlanu na Kitajskem ustvarjal dober mesec."

Slovensko že odlično govori

V Sloveniji živi slaba tri leta, vendar že odlično govori slovensko. Udeležil se je trimesečnega tečaja slovenskega jezika. "Čeprav je bilo sprva težko, sem se najhitreje naučil slovensko v neposrednem stiku s sodelavci v službi," pravi človek, ki je narisal sevdah.

Judita Franković Brdar