Pisateljski ceh je izrazil
Pisateljski ceh je izrazil "resno zaskrbljenost za prihodnost ameriške književnosti", del krivde za ta položaj pa so izrecno postavili na prag Amazona. Foto: AP

Poročilo, ki ga je združenje piscev objavilo prejšnji teden, je posebej podčrtalo statistiko, da je povprečen zaslužek od pisanja v letu 2017 padel na 6.000 dolarjev (približno 5.200 evrov), kar je neverjetnih 42 odstotkov manj kot še leta 2009, še posebej trdo so na tleh pristali pisci leposlovja.

Pisateljski ceh je zato izrazil "resno zaskrbljenost za prihodnost ameriške književnosti", del krivde za ta položaj pa so izrecno postavili na prag Amazona. "Amazon (ki trenutno nadzira 72 % spletnega trga s knjigami v ZDA) pritiska na založnike, da čim bolj nižajo stroške, sami pa si vzamejo zajeten odstotek, poleg tega pa zaračunajo še trženje. Tako založnike silijo, da svojo izgubo odvržejo na ramena pisateljev," so zapisali v poročilo.

Kontradiktorni zaključki?
Danes se je korporacija na te zaključke odzvala. "Pisateljski ceh priznava, da so ogromna razhajanja med podatki, ki so jih uporabili za svojo novo študijo in med podatki izpred več let. Zaradi tega so številni njihovi zaključki napačni ali kontradiktorni. Ista študija na primer pokaže, da so se pisateljem, ki izdajajo po tradicionalni poti, prihodki zvišali za 17 odstotkov, pisateljem v samozaložbah pa za 89 odstotkov. Ljudje, ki se v celoti preživljajo s pisanjem, v primerjavi z letom 2013 povprečno zaslužijo 13 odstotkov več."

Študija v resnici ugotavlja, da so avtorji, ki so začeli izdajati pred letom 2014, svoj prihodek praviloma povečali, ne glede na način izhajanja njihovih del. Vseeno pa ista raziskava kaže, da je skupen pisateljski prihodek za vse objavljene pisce (tudi tiste, ki to počnejo poleg redne službe) v letu 2017 padel za 11 odstotkov v primerjavi z letom 2013. Ja, pisatelji v samozaložbah sicer služijo več, kot so včasih, a še vedno 58 odstotkov manj kot pisatelji, ki izdajajo pri tradicionalnih založbah.

Največja ugotovitev ankete je, da so vprašani, ki se imajo za pisatelje s polnim delovnim časom, povprečno zaslužili 20.300 dolarjev letno, kar je za družino treh ali več ljudi daleč pod mejo revščine. Ta podatek bi mojal vzbujati skrb.

Mary Rasenberger, predsednica Pisateljskega ceha

Pisatelji stojijo za svojimi ugotovitvami
Direktorica Ceha piscev Mary Rasenberger brani študijo, da 17-odstotni porast prihodkov, na katerega se sklicuje Amazon, ne upošteva vseh anketiranih piscev, ampak samo tiste, ki so objavili in služili tako v letu 2013 kot tudi v letu 2017. "Če upoštevamo vse anketirane pisce tudi tiste, ki so prvič izdali dela šele po letu 2013 so številke veliko nižje: povprečen letni zaslužek od pisanje je 6.000 dolarjev, ob prejšnji raziskavi pa je bil 8.170 dolarjev. Številke se s prejšnjimi štetji slabo ujemajo zato, ker smo v letu 2018 anketirali veliko večji bazen ljudi. To se nam je zdelo nujno, da bi dobili natančnejšo predstavo o pisateljski krajini. To ne pomeni, da so naši zaključki napačni ali kontradiktorni. Verjamemo, da podatki kažejo na splošen upad prihodkov za pisatelje kot celoto, pa tudi za tiste, ki so člani ceha."

Medtem ko se Amazon opira na podatek, da je trenuten povprečni letni zaslužek pisateljev 43 tisoč dolarjev, pa pisateljski ceh opozarja, da na to statistiko močno vpliva peščica pisateljskih multimilijonarjev, ki so se odzvali na anketo. Takih zaslužkarjev je malo in so redko posejani, pravijo, zato je njihov izračun po njihovi presoji bolj pravilen.