Like Na’vijev so oživeli s pomočjo igralcev in animacije. Neytiri, Sullyjevo učiteljico in poznejšo ljubezen, igra Zoë Saldana, ki smo jo med drugim videli že v Zvezdnih stezah in Piratih s Karibov. Foto:
Like Na’vijev so oživeli s pomočjo igralcev in animacije. Neytiri, Sullyjevo učiteljico in poznejšo ljubezen, igra Zoë Saldana, ki smo jo med drugim videli že v Zvezdnih stezah in Piratih s Karibov. Foto:
Avatar
'Sanjal sem, da bi ustvaril film, kot je ta, film, ki se dogaja v drugačnem svetu velike nevarnosti in izjemne lepote, vse odkar sem kot otrok požiral šundovsko znanstveno fantastiko in stripe in med urami matematike risal nezemeljska bitja, skrivajoč se za učbenikom. Z Avatarjem sem končno dobil priložnost,' je ob predstavitvi filma povedal režiser James Cameron.
Avatar
Jake Sully, nekdanji marinec, priklenjen na invalidski voziček, se poda na epsko pustolovščino v neokrnjeno Pandoro.
Avatar
James Cameron je začel o filmu razmišljati pred 15 leti in danes pravi, da je Avatar najzahtevnejši film, kar jih je posnel.

Režiser James Cameron se je po 12-letnem premoru in skrbnem pripravljanju nove filmske uspešnice znova vrnil k znanstveni fantastiki, ki jo je začinil z epsko zgodbo in predvsem edinstvenim izkustvom posebnih 3D-učinkov, s tem pa poskrbel za film, ki je najhitreje dosegel milijardo dolarjev.

Kot so sporočili iz studia 20th Century Fox, je prodaja vstopnic v komaj 17 dneh v ZDA prinesla več kot 350 milijonov dolarjev, drugod po svetu pa 670 milijonov dolarjev.

S trenutnim zaslužkom 1.02 milijarde dolarjev je Avatar, zgodba o človekovem neusmiljenem izkoriščanju okolja, na četrtem mestu lestvice največjih zaslužkarjev vseh časov. Prvo mesto pripada še eni Cameronovi uspešnici, Titanik, ki so ga leta 1997 v kinodvorane po večkrat drle gledat zlasti gledalke, raznežene ob ljubezenski zgodbi Jacka (Leonardo DiCaprio) in Rose (Kate Winslet). Titanik drži rekord z 1,8 milijarde dolarjev, sledi mu tretji del filmske priredbe Tolkienove zgodbe Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev z 1,12 milijarde dolarjev, na tretjem mestu pa so prigode Piratov s Karibov s podnaslovom Mrtvečeva skrinja z 1.07 milijarde dolarjev.

Na premiero čaka le še Italija
Avatar, ki naj bi bil s proračunom najmanj 300 milijonov dolarjev najdražji film vseh časov, je že dosegel skoraj vse konce sveta. Prve januarske dni so ga začeli predvajati na Kitajskem, v Argentini in Pakistanu, 15. januarja pa bo doživel še zadnjo premiero v sosednji Italiji. Kot vedno ima film tako zagrizene privržence, kot tiste, ki z njimi ne delijo tega navdušenja. Bolj ali manj se sicer večina tistih, ki je film že videla, strinja, da si ga splača ogledati vsaj zaradi 3D-učinkov in nepozabnih barv čarobne, a nevarne Pandore. A za nekatere je to tudi vse.

Kritike na Avatarjev rasistični pristop
Med kritiki se ni razvnela le debata o tem, da v vsebinskem pogledu Avatar ne prinaša ničesar novega, saj so se s človekovim brezbrižnim odnosom do okolja in nasilnim kolonializmom ukvarjali že številni, bolj izpovedni filmi, ampak tudi o tem, da je Cameronov najnovejši spektakel rasističen film. Iz blogov se je debata preselila v ameriške in britanske časopise, kjer razpravljajo o tem, ali je Avatar vreden kritike še enega filma o belopoltem junaku, ki reši zatirane predstavnike drugih ras in postane njihov najbolj zgleda vreden predstavnik. Podobno torej, kot se je to dogajalo že v filmih Pleše z volkovi, Poslednji samuraj in Okrožje 9.

V Washington Postu se, na primer, pridružujejo razmišljanju blogerjev, češ da se ob koncu filma vprašamo, zakaj je bil filmu potreben lik Jaka Sullyja. 'Zgodba ne bi bila nič slabša, če bi se osredotočala na enega od Na'vijcev, ki bi prišel v stik z ponorelimi ljudmi brez pravega odnosa do okolja.'