Letošnje Bobre je pripravilo kar 74 kulturnih zavodov in skupin, ki ustvarjajo v Ljubljani. Prireditve bodo potekale na 68 prizoriščih v prestolnici, na katerih bodo otroci lahko obiskali 227 prireditev (72 gledaliških, plesnih in glasbenih predstav, 18 filmov in kar 137 delavnic). Za festival je na voljo 17.387 brezplačnih vstopnic. Na fotografiji Vsi junaki zbrani, gledališko-gibalna predstava, ki bo odprla festival. Foto: Miha Fras
Letošnje Bobre je pripravilo kar 74 kulturnih zavodov in skupin, ki ustvarjajo v Ljubljani. Prireditve bodo potekale na 68 prizoriščih v prestolnici, na katerih bodo otroci lahko obiskali 227 prireditev (72 gledaliških, plesnih in glasbenih predstav, 18 filmov in kar 137 delavnic). Za festival je na voljo 17.387 brezplačnih vstopnic. Na fotografiji Vsi junaki zbrani, gledališko-gibalna predstava, ki bo odprla festival. Foto: Miha Fras
false
Brezplačne vstopnice bo mogoče prevzeti v soboto, 16. januarja, od 11. do 18. ure v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11. Kot kažejo izkušnje preteklih let, vstopnice za večino dogodkov poidejo v nekaj urah. Foto: false
false
Festival je nastal za večjo dostopnost kakovostnih kulturnih vsebin za otroke in mlade, promocije teh, seznanjanje z novimi vsebinami, povezovanje ustvarjalcev in producentov, mlade si želi spodbujati k ustvarjalnosti in kakovostnemu preživljanju prostega časa ter dvigniti kulturno pismenost otrok in mladine v ljubljanski občini. Letos bodo Bobri prvič gostovali tudi izven Ljubljane, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Za zaključek festivala se bo v Kinu Šiška pod nazivom Podvodni etno orkestrion (na fotografiji) predstavil Matija Solce z mednarodno zasedbo glasbenikov ter Teaterom Papelito. Foto: Jan Prpič

Bobri so ljubljanskemu občinstvu že dobro znani. Letošnja osma izvedba festivala, ki ponuja obsežen program gledaliških, filmskih, glasbenih, plesnih dogodkov in delavnic, bo posebej opozorila tudi na vsebine, povezane z letošnjim nazivom Ljubljana, zelena prestolnica Evrope. Festival, ki je nastal, da bi omogočil večjo dostopnost do kakovostnih kulturnih vsebin za otroke in mlade, promocije teh, seznanjanje z novimi vsebinami, povezovanje ustvarjalcev in producentov, si želi spodbujati mlade k ustvarjalnosti in kakovostnemu preživljanju prostega časa ter dvigniti kulturno pismenost otrok in mladine v ljubljanski občini.

Posebnost festivala je celovita ponudba kulturno-umetnostne vzgoje s pripravo na dogodek, samo izkušnja in refleksija. Ponuja tudi pedagoška in knjižna gradiva, ki omogočajo podrobnejšo seznanitev z vsebino posameznih dogodkov. Mestna občina Ljubljana pod vodstvom izvršnega producenta Slovenskega mladinskega gledališča festival pripravlja v sodelovanju s številnimi javnimi zavodi in nevladnimi organizacijami s področja kulture in združuje vsa področja umetnosti. Prireditve bodo na 68 prizoriščih v prestolnici, na katerih bodo otroci lahko obiskali 227 prireditev. Za te je na voljo 17.387 brezplačnih vstopnic, ki jih bo mogoče prevzeti v soboto, 16. januarja, od 11. do 18. ure v Festivalni dvorani.

Letos bodo Bobri prvič gostovali tudi zunaj Ljubljane. V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah se bo zvrstilo nekaj filmskih in gledaliških projekcij ter delavnic, ki bodo namenjene predvsem šolskim skupinam.

Z Bobrovim potepuhom na potep po Ljubljani in umetnosti vseh zvrsti
Odprtje festivala bo potekalo v Slovenskem mladinskem gledališču z gledališko gibalno predstavo Vsi junaki zbrani v režiji in koreografiji Branka Potočana in ustvarjalno delavnico, kjer se bodo lahko obiskovalci preizkusili v različnih gibalnih in ustvarjalnih nalogah.

V povezavi z Ljubljano kot zeleno prestolnico Evrope 2016 bodo na različnih delavnicah in drugih dogodkih v muzejih, galerijah in knjižnicah, na gledaliških, filmskih, plesnih in glasbenih predstavah obravnavane vsebine varovanja okolja, ustvarjalne uporabe odpadkov, souporabe in deljenja dobrin, veščin in znanj. Vodilni temi festivala bodo posvečene predvsem delavnice in druge dejavnosti, ki že tradicionalno spremljajo program Bobrov.

Na festivalu bo mogoče videti tudi nekaj mednarodnih predstav, nekaj projektov pa je nastalo v mednarodni koprodukciji. Letošnji Bobri se pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi, ko se bodo od 29. do 31. januarja zvrstili po vsem svetu, namenjeni pa so najmlajšim gledalcem in njihovim družinam.

Otroci bodo lahko spoznali tudi umetnike in njihovo delo, se med drugim z Igorjem Šinkovcem potopili v svet ilustracije, z Izarjem Lunačkom v svet stripov in še mnogo drugih. Med sprehodom po prostorih RTV Slovenija bodo lahko spoznali, kako nastaneta radijska in televizijska oddaja, v Zgodovinskem arhivu Ljubljana pogledali, kje se hranijo pomembni dokumenti, pričevalci o času in o nas.

Filmski program bosta pripravila Kinodvor in Slovenska kinoteka. V Kinodvoru bodo pripravili tudi delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki so ga poimenovali Bobrov potepuh. Z njim bodo otroci na pohodu raziskovali prestolnico in odkrivali njene skrite kotičke.

Med praznovanjem pusta bo potekalo tudi ustvarjanje pustnih mask in kostumov ter rajanje na tradicionalnem Zmajevem karnevalu po Ljubljani. Festival se bo končal na kulturni praznik v Centru urbane kulture Kina Šiška s Podvodnim etno orkestrionom Matije Solceta, mednarodno zasedbo glasbenikov ter Teatrom Papelito.
Program festivala je dostopen na novi spletni strani Bobrov in na strani Slovenskega mladinskega gledališča.