Društvo hrvaških filmskih režiserjev želi z bojkotom spodbuditi reševanje javnega medijskega servisa. Foto: BoBo
Društvo hrvaških filmskih režiserjev želi z bojkotom spodbuditi reševanje javnega medijskega servisa. Foto: BoBo

HRT se ne obnaša kot javni servis, javno medijsko hišo pa je nujno treba vrniti v zakonske okvire, opozarjajo hrvaški režiserji.

Potem ko je odnose in sodelovanje s hrvaško televizijo prekinilo 30 nevladnih organizacij, so to zdaj storili še v DHFR-ju, z bojkotom pa želijo o "spodbuditi reševanje javnega medijskega servisa", beremo na njihovi spletni strani.

HRT je po podatkih hrvaškega novinarskega društva doslej vložila najmanj 36 tožb zaradi prispevkov, v katerih je bila tarča kritik zaradi poslovanja in programa. Foto: Reuters
HRT je po podatkih hrvaškega novinarskega društva doslej vložila najmanj 36 tožb zaradi prispevkov, v katerih je bila tarča kritik zaradi poslovanja in programa. Foto: Reuters

"HRT sistematično zmanjšuje položaj režiserk in režiserjev, krši avtorske pravice, ne spoštuje kvot neodvisne produkcije, ne proizvaja vsebin za otroke in mladino, s čimer povzroča nepopisno škodo avdiovizualni industriji in hrvaški kulturi v celoti," so zapisali v sporočilu, ki ga je podpisal predsednik DHFR-ja Antonio Nuić.

Iz društva so sporočili, da se do 2. marca, ko je napovedan protest novinarjev, ne bodo udeleževali oddaj na HRT-ju. Kot pravijo, med dvodnevno mednarodno konferenco o ženskah v filmski industriji, ki se je začela danes v Zagrebu, ne bodo dajali izjav za nacionalno televizijo in radio. Napovedali so, da bo konferenco mogoče spremljati v drugih hrvaških medijih.

Po podatkih hrvaškega novinarskega društva (HND) je HRT doslej vložil najmanj 36 tožb zaradi prispevkov, v katerih je bil tarča kritik zaradi poslovanja in programa. Vrednost odškodnine vseh tožb HRT-ja proti medijem in novinarjem je ocenjena na 2,3 milijona kun (okoli 310.000 evrov).

HRT: "Društvo režiserjev navaja neresnice"
HRT je v odzivu dejal, da so v društvu režiserjev navedli "vrsto neresnic". Izpostavili so, da HRT vseskozi sodeluje s hrvaškimi režiserkami in režiserji ter da imajo 17 zaposlenih, ki so člani DHFR-ja. Poudarili so, da bodo še naprej sodelovali z vsemi "relevantnimi udeleženci v avdiovizualnih dejavnostih".

Poudarili so, da so v skladu z zakonskimi določili v preteklih dveh letih nakupili niz izdelkov iz neodvisne produkcije, pri katerih je sodelovalo 20 članov DHFR-ja ter da je 29 članov društva režiserjev prejemalo nadomestila za kreativni prispevek v programih HRT-ja. V pretekih treh letih so vložili več kot 150 milijonov kun (20,3 milijona evrov) v neodvisne produkcije, so zapisali. Prav tako so zatrdili, da izpolnjujejo svoje zakonske obveznosti glede programov za otroke in mladino.

Hrvaško novinarsko društvo je ena od številnih organizacij, ki so pozvale k bojkotu HRT-ja do 2. marca, ko je napovedan protest novinarjev pod naslovom Novinarstva ne damo.