Če so Piksiju težave doma in v šoli še nekako logične in se jim lahko izogne, pa ga toliko bolj razočarajo prijatelji, ki se izkažejo za neiskrene in mu privoščljivo onemogočajo izpolnitev želje. Foto: RTV Slovenija
Če so Piksiju težave doma in v šoli še nekako logične in se jim lahko izogne, pa ga toliko bolj razočarajo prijatelji, ki se izkažejo za neiskrene in mu privoščljivo onemogočajo izpolnitev želje. Foto: RTV Slovenija
Distorzija
Piksiju stoji ob strani Alma, za katero spozna, da je pravo dekle zanj. Foto: RTV Slovenija
Distorzija
Propad skupine reši prihod pevca Edija, s katerim pa se Piksi spre.
Distorzija
Piksi in njegovi prijatelji vso svojo energijo usmerijo v punk zasedbo in bližajoč se koncert na Metelkovi. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko sta se v kinematografih predstavila dva izmed nominirancev letošnjega Festivala slovenskega filma (Slovenka in 9:06), je kinopremiero doživela še Distorzija. Mladinski tv-film režiserja Miha Hočevarja, ki si ga boste lahko 11. novembra ob 20.05 ogledali na prvem programu TV Slovenija.

Pravzaprav je to zgodba, ki jo zelo dobro poznajo bralci z večernico nagrajenega istoimenskega romana, prvenca Dušana Dima, o 15-letnem Dejanu, ki ga vsi poznajo po 'pankerskem' vzdevku Piksi. Tako je bilo namreč ime prijatelju njegovega strica, strastnega poslušalca punka, ki ga je najstnik nadvse občudoval. Stric mu je pred svojim odhodom zaupal škatlo z neprecenljivimi spomini, med drugim redkim posnetkom legendarne zasedbe Niet.

Ko gre vse narobe
Da bi pregnal dolgčas in v življenju nekaj naredil, se Piksi odloči, da s prijatelji ustanovijo punkskupino s primernim uporniškim imenom Outsiders. A to ni tako lahka naloga, kot se zdi. Kot da ni vsakdan že tako dovolj naporen, se na Piksija zgrne cel kup težav. Nekaj dni pred koncertom jim pobegne pevec, ostanejo tudi brez bobnov, Piksi je zaljubljen v 'napačno' punco, ki se ne zanima zanj, poleg tega pa so tu še vrstniki, konkurenti, nadležni, kar se da, ki jim ukradejo skladbo. Piksi je ujet v popačeno sliko, ki mu jemlje energijo. Vse se je zarotilo proti tistemu, ki hoče akcijo, ki hoče nekaj narediti. A slika se vseeno začne popravljati ob pomoči Alme, ki se izkaže za pravo dekle zanj, očeta, ki ga na koncu vendarle skuša razumeti in mu popravi kitaro, pa tudi …no, vsega pa vseeno ni treba prezgodaj razkriti.

Ob premieri filma v Kinodvoru je Urednica otroškega in mladinskega programa TV Slovenija Metka Dedakovič mlade igralce pohvalila za dobro igro, s tem pa se, če sodimo po aplavzu, strinjala tudi preostala dvorana. Kako jim je to uspelo? Režiser, ki je scenarij napisal skupaj z Matevžom Luzarjem, je prepričan, da je razlog za to tudi sproščena govorica. "Seveda, če je nekaj napisano, kakor bi se v resničnem življenju govorilo, je to lažje, zlasti za nekoga, ki igranja ni vajen," nam je pojasnil Miha Hočevar.

Kdo je resnični Piksi?
"Miha nam je pustil dovolj proste roke, okvirno smo se držali nekega scenarija, a je vseeno dopuščal neko svobodo izražanja. Drugače bi film težko nagovoril mlade, težko bi se poistovetili z dogajanjem," je prepričan glavni igralec Žan Perko. Kot pravi, sta si bila s Piksijem morda podobna pred nekaj leti, ko je dajal skozi obdobje uporništva, s katerim se sreča vsak najstnik. Tudi njemu pomeni glasba veliko (med drugim že vrsto let igra prečno flavto), a morda ni zanjo tako zagret kot glavni junak filma. Za 17-letnega igralca, ki je bil v času snemanja star 15 let, je bila to prva filmska izkušnja, do zdaj pa je nastopal še v Tolažniku in kratkem filmu Igroja Šterka Dih . Razmišlja, da bi ljubezen do igranja nadaljevati tudi na v okviru študija. "AGRFT je gotovo želja za prihodnost, ampak bomo videli, kam me bo zaneslo."

Odrašanje nekoč, odraščanje danes
Miha Hočevar
pa se sam bolj primerja z bobnarjem skupine, saj je tudi sam v času 'uporniških' let igral na bobne, na svoji koži pa je izkusil tudi poskuse ustanavljanja skupine. So težave mladostnikov danes kako drugačne od tistih, s katerimi so se spopadali, ko je bil sam najstnik? "Mogoče smo bili takrat bolj zazrti v prihodnost, ker je sedanjost res smrdela. Danes pa nismo tako zazrti v prihodnost, ker sedanjost manj očitno smrdi."

Preostali del ekipe se predstavi
Knjižne like Dušana Dima so poleg Žana Perka ustvarili še Jure Dolamič (Pejo), Jan Vrhovnik (Sani), Domen Verovšek (Edi), Matic Horvat (Toni Moroni), Anita Barišić (Alma), Katja Škofic (Suza), Lan Štrucl (Badi), Robert Prebil (oče Ivan), Nataša Tič Ralijan (mama Meta), Barbara Levstik (učiteljica biologije), Alojz Svete (učitejl glasbe), Primož Pirnat (frezer), Aljoša Koltak (Albin), Gorazd Žilavec (Piksijev stric), Dušan Dim (učitelj matematike), Toni Cahunek (prodajalec) in drugi.