Ena od risank o Princu Ki-Ki-Doju, majhnem neustrašnem piščančku, je bila za najboljšo animacijo nagrajena na letošnjem Festivalu slovenskega filma. Foto:
Ena od risank o Princu Ki-Ki-Doju, majhnem neustrašnem piščančku, je bila za najboljšo animacijo nagrajena na letošnjem Festivalu slovenskega filma. Foto:
V Mariboru bo gostovala tudi ekipa nove ekranizacije kultnega Mačka Murija. Foto: MMC RTV SLO

Veliko filmskih poslastic bo na voljo tudi zunaj tekmovalnega programa. Danes si bo med drugim mogoče ogledati slovenski film, posnet po legendarni zgodbi Kajetana Koviča Maček Muri. V soboto zvečer se bo predstavil najboljši animirani film z letošnjega Festivala slovenskega filma Princ Ki-Ki-Do: Pošast iz močvirja, nato pa si bodo obiskovalci lahko ogledali še frankofonsko celovečerno koprodukcijo Ko letijo vrane.

V nedeljo bodo pred sklepnim dejanjem festivala s podelitvijo nagrad projekcije kratkih animiranih filmov Pika in Packa packata s filmsko delavnico za najmlajše.

Kako animacijo predstaviti pri filmski vzgoji?
V okviru festivala, ki ga prireja Društvo za razvoj filmske kulture, bo v GT22 potekal dvodnevni seminar za učitelje o filmski vzgoji in animiranem filmu. Po besedah programske vodje festivala Hane Repše želijo s tem še dodatno spodbujati otroško in mladinsko ustvarjanje v animiranem filmu in preko tega raziskovati nove medije in filmske govorice.

Drugače od prejšnjih treh let, ko so na festivalu prikazali vse animirane filme, ki so prispeli na njihov poziv, so letos zaradi veliko prijav pripravili izbor. "V treh starostnih sklopih tekmovalnega programa se bo na velikem platnu kina Udarnik predstavilo 51 izbranih animiranih filmov, izmed katerih bo mednarodna žirija izbrala najboljše. Videli bomo tudi animirana filma Strah iz Slovenije in Z Z Zmaj iz Hrvaške, ki sta bila v preteklem koncu tedna nagrajena na Filmskem festivalu v Dubrovniku," je povedala Repšetova.