V Kranju se vsak dan v povprečju zgodi 20 dogodkov, malo pa je takšnih, kot je festival likovnih umetnosti, ki se povezuje v integralni turistični produkt in s katerim bi v prihodnje v Kranj lahko privabili tudi obiskovalce iz tujine, so prepričani organizatorji. Foto: BoBo
V Kranju se vsak dan v povprečju zgodi 20 dogodkov, malo pa je takšnih, kot je festival likovnih umetnosti, ki se povezuje v integralni turistični produkt in s katerim bi v prihodnje v Kranj lahko privabili tudi obiskovalce iz tujine, so prepričani organizatorji. Foto: BoBo

Letošnji festival, ki nosi naslov Digitalna podoba & klasična slika, se s spremljevalnim programom začenja danes, glavno odprtje razstav po kranjskih galerijah pa bo 4. oktobra.

Kot je na novinarski konferenci povedal umetniški vodja festivala Klavdij Tutta, letos sledijo fenomenu digitalnega, ki vedno bolj vpliva na našo bivanjsko kulturo, s tem pa neposredno spreminja tudi vizualno kulturo. Festival bo razprostrl pahljačo različnih likovnih praks in jih povezal v enovito predstavitev vpliva digitalne dobe.

"Preskok v prvovrstno prireditev"
"Za realizacijo tega projekta sem združil sinergijo več kulturnih institucij, društev in posameznikov, ki se bodo, vsak na svoj način, približali dani temi," je pojasnil Tutta in dodal, da je v projektu sodelovalo več kot 12 aktivnih likovnih kritikov tako iz Slovenije kot tudi iz tujine.

"Festival je letos za naše razmere enormno velik," je ocenil Tutta, ki je prepričan, da je to povezano tudi s slabšanjem položaja ustvarjalcev, zato je konkurenca večja. Kot je poudaril, sodelujejo izjemni avtorji, med njimi več takih, ki so bili že predstavljeni na bienalih v Benetkah. "Naredili smo preskok v prvovrstno prireditev," meni Tutta.

Hkrati festival še vedno ponuja priložnost ustvarjalcem z Gorenjske, da se predstavijo in uveljavijo. Tutta je opozoril, da tako širokih predstavitev v slovenskem prostoru manjka, vesel pa je, da njihovemu vzoru zdaj sledijo na Dolenjskem. "Umetniki smo vzeli pobudo v svoje roke in stvari se odpirajo," je poudaril.

Entuziazem in velika energija
Predstavnica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) Olga Butinar Čeh je spomnila, da je varčevanje pri kulturi zagotovo napačno. A entuziazem in velika energija umetnikov ter posluh lokalne skupnosti kažejo, da je vseeno mogoče doseči dobre rezultate. Festival je ocenila za vrhunsko delo Društva za likovno umetnost Kranj ob sodelovanju drugih institucij.

Festival je zelo pomemben tudi za turistični razvoj Kranja, je prepričan direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe. Kot je pojasnil, se v Kranju vsak dan v povprečju zgodi 20 dogodkov, malo pa je takšnih, kot je festival likovnih umetnosti, ki se povezuje v integralni turistični produkt in s katerim bi v prihodnje v Kranj lahko privabili tudi obiskovalce iz tujine.

Zavod za turizem in kulturo Kranj je tudi glavni podpornik festivala, katerega proračun je 15.000 evrov, medtem ko imajo po besedah Tutte primerljivi festivali v tujini proračun tudi do 100.000 evrov. Tutta zato meni, da bodo v prihodnje festival verjetno morali zmanjšati, pri čemer pa bodo ohranili poudarek na še večji kakovosti.

Jedro letošnjega festivala bodo razstave na 13 lokacijah, ki jih bodo odprli 4. oktobra, skupaj pa bo festival do 3. novembra ponudil 23 dogodkov. V spremljevalni program sta vključeni tudi srečanji gorenjskih umetnikov ter umetnikov z Gorenjske in avstrijske Koroške. Poklonili pa se bodo tudi letošnjemu nagrajencu ZDSLU-ja za življenjsko delo Darku Slavcu.