Francoski kulturni minister Franck Riester je zadovoljen, da jim je uspelo rešiti večino umetnin. Foto: Reuters
Francoski kulturni minister Franck Riester je zadovoljen, da jim je uspelo rešiti večino umetnin. Foto: Reuters

Gasilci in inženirji so namreč ocenili, da je poškodovana struktura stavbe zdaj dovolj utrjena, da je varno vstopiti v katedralo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Slike iz katedrale so bile obvarovane pred plameni in jih lahko zdaj snamejo ter prepeljejo na varno," je dejal francoski minister za kulturo Franck Riester.

Sorodna novica "Pri Notre-Dame so prvič tako eksplicitno povezali politično in nebeško moč"

Vse slike bodo po načrtih sneli do konca dne in jih predvidoma prepeljali v muzej Louvre in druge muzeje. Strokovnjaki bodo nato restavrirali slike, ki so bile sicer v požaru le rahlo poškodovane zaradi dima in vode.

Minister je izrazil še veselje, da jim je uspelo rešiti večino umetnin. Štiri dela so sicer še na območju katedrale, kjer gibanje ni varno.

Na televizijskih posnetkih se vidi, kako iz katedrale vozijo zvitke slik, ki so visoke skoraj štiri metre. Slike iz 17. stoletja upodabljajo dejanja apostolov in jih je katedrali podaril pariški zlatarski ceh. Poleg slik bodo iz Notre-Dame prenesli tudi kipe in orgle.

Tovornjak, naložen z umetninami iz Notre-Dame. Foto: Reuters
Tovornjak, naložen z umetninami iz Notre-Dame. Foto: Reuters

Petelin iz požara skoraj brez praske

Številne umetnine so gasilci rešili že med požarom, ki je izbruhnil v ponedeljek. Eno od presenečenj po požaru je bila najdba kipa petelina iz cinka z relikvijami, ki je bil postavljen na vrhu uničenega stolpiča. Kip je namreč utrpel le nekaj udrtin.

V požaru, ki je izbruhnil v ponedeljek zvečer, je zgorelo celotno ostrešje gotske cerkve, uničen je tudi 93-metrski stolpič, na nekaterih delih se je porušil obokan strop. Preiskovalci še niso uradno potrdili vzroka požara, a domnevajo, da ga je zanetil kratki stik. Na območju, kjer je izbruhnil požar, je sicer potekala obširna obnova.

Sorodna novica Notre-Dame: Umetnine in relikvije na varnem, po Franciji zadoneli zvonovi

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po požaru izrazil željo, da bi eno največjih francoskih znamenitosti obnovili v petih letih. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da so ti načrti morda nekoliko preveč velikopotezni.

Začasno nameravajo nad katedralo postaviti ogromno ponjavo, ki bo notranjost zaščitila pred dežjem, hkrati pa omogočila delo, je za francosko televizijo BFM dejala predsednica arhitekturnega združenja za zgodovinske stavbe Charlotte Hubert.