Jeseni lani so v Kibli pripravili tretjo izdajo avdio-video festivala (DA)(NE)S, ki je potekal s poudarkom na mikrotonalni glasbi in alternativnem uglaševanju glasbe. Foto: MMC Kibla
Jeseni lani so v Kibli pripravili tretjo izdajo avdio-video festivala (DA)(NE)S, ki je potekal s poudarkom na mikrotonalni glasbi in alternativnem uglaševanju glasbe. Foto: MMC Kibla
Preview Berlin
Septembra lani je KiBela sodelovala na berlinskem umetniškem sejmu Preview Berlin. Foto: Maja Hitij
Kibla
Multimedijski center KiberSRCeLab - KIBLA je bil ustanovljen 4. julija 1996 kot projekt Narodnega doma Maribor in Zavoda za odprto družbo Slovenija. Dve leti pozneje je bil konstituiran v pravni subjekt kot Kulturno izobraževalno društvo Kibla (KID KIBLA). Foto: RTV SLO

117 različnih projektov, programov in dogodkov, ki so jih pripravili lani, je minilo v predvsem znamenju številnih mednarodnih produkcij in koprodukcij z več kot 40 partnerji iz Evrope, Filipinov in Kitajske. Uspešno so izpeljali mednarodne projekte Hallerstein, gRig - Bratovščina za integratorje in generatorje resničnosti ter projekt Potovanje po Evropi.

V Kibli so posebej ponosni na rojstvo novega časopisa za intermedijsko umetnost, kulturo in veselje do življenja Folio. Do zdaj so izšle štiri načrtovane dvojezične številke, ki so jih uspešno distribuirali po Sloveniji in Evropi.

Deset let delovaja KiBele
V okviru programa vizualnih in intermedijskih umetnosti galerije KiBela, ki je zaznamovala deseti jubilej, so pripravili 36 posameznih produkcij in postprodukcij, izvedli številne umetniške projekte v tujini in s tem širili prostor predstavitve in promocije slovenske umetnosti. Julija je sodelovala na umetnostnem sejmu ArtVilnius09 v lanski litovski Evropski prestolnici kulture, Slovenijo pa sta iz KiBele zastopala kipar Boštjan Novak in slikar Jure Zadnikar.

Predstavitev na tujem
V prostorih historično pomembnega letališča Tempelhof je KiBela na sejmu Preview Berlin v zastopala intermedijskega umetnika Stefana Doepnerja s projektom Robot Partner 0.2 - Automated Table Modification. Omeniti je treba še razstavni projekt Mirjane Rukavine in Sebastiana Sauerja, ki je bil predstavljen v New Moment Ideas Galery v Beogradu.

Na knjižnih policah
Jan Cvitkovič
, Feo Volarič, Mitja Čander, Jurij Popov, Bojan Humski, Feri Lainšček, Nara Petrovič, Milan Dekleva, Marko Vezovišek, Mitja Potočnik in Tanja Lesničar Pučko ter Desa Muck je le nekaj imen, ki so jih predstavili v okviru njihovega literarnega programa Za:misel. Založba Tox, ki deluje v okviru Kible, je izdala knjigo STAF umrlega literata Bojana Humskega, v okviru založbe pa sta izšli tudi glasbeni zgoščenki Bizantinski kadilak in Avantgard 008 - 009 ter nekaj umetnostnih katalogov.

Pestro festivalsko leto
Med Kiblino festivalsko produkcijo velja omeniti drugo izdajo festivala sodobne elektronske glasbe Maribor elektronska destinacija (MED) ter druge izvedbe literarnega Festivala ljubezni, ki je tokrat potekal na Ptuju. Na vrsto je prišel tudi tretji mini avdio-video festival (DA)(NE)S, tokrat s poudarkom na mikrotonalni glasbi in alternativnem uglaševanju glasbe, jesen in zima pa sta bili v znamenju festivalov Kiblix, Dnevov radovednosti, namenjenih mladim, ki iščejo odgovore o možnostih študija, izobraževanja, poklicnega in profesionalnega usposabljanja ter festivala ROMfest, v celoti posvečenega romski kulturi.

Pripravljanje strategije za EPK
Društvo je pogledalo tudi v prihodnost. Velik izziv jim predstavlja projekt EPK 2012, kateremu so prilagodili srednjeročno strategijo. V okviru prostorske infrastrukture želijo vzpostaviti nov, sodoben multimedijski center in s tem vpisati Maribor in Slovenijo na zemljevid mest z najprestižnejšo ponudbo na področju sodobne intermedijske, multimedijske in kibernetične kulture na svetu.