Zoran Srdić Janežič: Ferit corpus et deinceps retro. Foto: ZDSLU
Zoran Srdić Janežič: Ferit corpus et deinceps retro. Foto: ZDSLU
Nejč Slapar: asemblaž, 60 x 60 cm.
Nejč Slapar: asemblaž, 60 x 60 cm. Foto: ZDSLU

Festival bodo odprli v Gorenjskem muzeju, kjer je na ogled osrednja razstava z naslovom Kolaž v srednji Evropi 2014, na njej pa se predstavljajo avtorji iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Madžarske, BiH-a, Nemčije, Poljske, Srbije, Španije, Francije in Japonske. Nagrado za življenjsko delo na področju asemblaža bo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) podelila Stanetu Jagodiču.

Razstavni katalog najdete tukaj.

Po besedah pobudnika in glavnega organizatorja festivala Klavdija Tutte so se pri izboru umetnikov oprli na stroko, umetnostne zgodovinarje in kritike. Več izbranih umetnikov je sodelovalo tudi že na prireditvah svetovnega formata.

Današnji osrednji festivalski dan bodo lahko obiskovalci izkoristili za sprehod po vseh 15 prizoriščih v mestnem jedru. Tematika kolaža in asemblaža pa v tem prostoru še nikdar ni bila razdelana na tako obsežen način. Obiskovalci razstav bodo spoznali pestrost nagovorov in interpretacij, ki nastajajo v dvodimenzionalni tehniki kolaža in v tehniki asemblaža, v kateri umetniki dodajajo tridimenzionalne predmete.

Pester nabor del
V Galeriji Janez Puhar v Stolpu Škrlovec bo na ogled razstava 10 pogledov na asemblaž, na kateri se predstavljajo slovenski umetniki, poleg Tutte še Marko Tušek, Dubravko Baumgartner, Ivo Prančič, Vinko Železnikar, Jože Šubic, Boris Zaplatil, Paola Korošec, Matic Kos, Črtomir Frelih.

V Prešernovem gledališču so videokolaže postavili na ogled Matej Ocepek, Špela Pavli, Primož Zakrajšek, Andrej Uduč, Maša Jazbec. V Layerjevi hiši in Kranjski hiši se predstavljajo gostje iz Avstrije Larissa Tomassetti, Ingrid Riebler in Werner Stadlman.

V razstavišču Stari Mayr razstavljajo Jože Eržen, Boleslav Čeru, Štefka Košir Petrič, Nejč Slapar, Biserka Komac, Zmago Puhar, Lojze Kalinšek, Andreja Eržen, Lučka Šparovec, Tomaž Šebrek, Janez Praprotnik, France Bešter, Jože Stražar, Brina Torkar, Veronika V. Potočnik, Irena Jeras Dimovska in Boge Dimovski, v Kavarni Khiselstein pa Tina Pavlin, Jana Seliškar in Nataša Druškovič.

V Etno galeriji Desetnica je na ogled umetniški kolaž krpank avtorjev Cvetke Hojnik, Borisa Zaplatila, Margarete Vovk-Čalič, Renate Bedene, Cilke Dežman, Tatjane Gros in Mateje Dimnik. Društvo arhitektov Krarh pa z Matejem Mejakom, Evo Bajec, Markom Paušerjem in Alešem Peternelom predstavlja Arhitekturni kolaž.

Posamezni avtorji imajo tudi ločene razstave, med njimi so Razstava asemblažev, posvečena Vinku Tušku, Asemblažna inštalacija Zorana Srdića Janežiča, Asemblažne kupole Andreje Eržen ter kolaži Črtomirja Freliha in Hermana Gvardjančiča.