V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bodo danes premierno uprizorili dramo Krila golobice po romanu ameriško-britanskega pisatelja Henryja Jamesa. Prvo slovensko dramsko adaptacijo tega romana, ki prepleta teme ljubezni, svobode, denarja in etike, je na oder postavil Matjaž Berger, ki v Drami SNG Maribor režira prvič.

V uprizoritvi nastopajo Nataša Matjašec Rošker, Petja Labović, Eva Kraš, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Bojan Maroševič in Pavle Ravnohrib. Foto: SNG Maribor/Damjan Švarc

V uprizoritvi nastopajo Nataša Matjašec Rošker, Petja Labović, Eva Kraš, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Bojan Maroševič in Pavle Ravnohrib.

Sleparja, ki se ujameta v past slabe vesti
Kate Croy (Nataša Matjašec Rošker) je inteligentna mlada ženska bornih sredstev, ki sanjari o bogatem življenju. Ko ji pot prekriža umirajoča ameriška dedinja Milly Theale (Eva Kraš), Kate prepriča svojega zaročenca Mortona (Petja Labović), naj se posveti bogatašinji in potrpi, dokler ne podeduje njenega premoženja. Načrt skorajda uspe, a dedinja naposled ugotovi, da sta njena nova prijateljica Kate Croy in njen domnevni ljubimec zaročena. Razočarana in obupana podleže svoji bolezni ‒ a še pred tem mlademu Mortonu dejansko zapiše goro denarja. Bosta lahko vzela denar in živela s svojo vestjo?

Kate Croy pride na idejo, da bi se Merton moral posvetiti bolehni dedinji in se z njo poročiti. Ko bo umrla in bo on podedoval njeno premoženje, se bosta lahko poročila; tako bosta prišla do svojega velikega bogastva in veličastnega življenja. Foto: SNG Maribor/Damjan Švarc

"Besedilo Krila golobice je zelo specifična besedna umetnina, ki briljira v elegantnem plotu in v vseh odtenkih, ki jih v singularnem sproža tok zavesti in kakor jih v zgodbi, ki je zgodba o ljubezni, svobodi, denarju in etiki s strastjo do realnega, zapiše Henry James. Njegov stil, etične stave, epistemološka duhovitost v opisovanju detajlov in nasprotij vodijo v določeno cono emancipacij na ravni uvidov v etične horizonte in v horizonte, ki pomenijo za posameznika načrt v življenju," je v gledališkem listu poudaril Berger.

Krila golobice kot uprizoritev so po njegovih besedah raziskava skupnih podmen etike in gledališke transformacije v sondiranju emancipiranja ideologije vsakdanjega življenja. "V sodobnosti, ko je skoraj že vse standardizirano, se marsikdaj zgodi kaj nenavadnega, neobičajnega, kar bi zdravorazumsko oko postavilo v polje prekrška, etičnega delikta, morda pa je prav ta prekršek točka, ki je vzvod za osvobajanje in za obliko emancipacije ... O tem govori ta zgodba," je povedal.

Avtorica adaptacije romana in dramaturška sodelavka je Eva Mahkovic, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, skladatelj Peter Penko in koreografinja Valentina Turcu.