E. L. James se v intervjujih izogiba odgovoru na vprašanje, ali je razmerje, okrog katerega se vrti zgodba, morda navdihnilo ljubezensko življenje britanskega princa Harryja. Obljublja pa, da je knjiga
E. L. James se v intervjujih izogiba odgovoru na vprašanje, ali je razmerje, okrog katerega se vrti zgodba, morda navdihnilo ljubezensko življenje britanskega princa Harryja. Obljublja pa, da je knjiga "še vedno vroča, a na bolj konvencionalen način". Foto: EPA

The Mister je prvi roman E. L. James, ki nima nobene zveze z liki in svetom njene megalomanske, ekranizirane uspešnice Petdeset odtenkov sive. Tokrat je spletla zgodbo o romanci med Maximom Trevelyanom – grofom, manekenom, potografom ter didžejem – in albansko čistilko Alessio, ki je žrtev trgovine z ljudmi. V prvem tednu v knjigarnah so ljudje pokupili 52.647 papirnatih izvodov knjige, kar jo uvršča na vrh lestvice najbolje prodajanih.

Avtorica sama je roman The Mister opisala kot
Avtorica sama je roman The Mister opisala kot "zgodbo o Pepelki za 21. stoletje". Foto: Amazon

Kritiki knjigi, kot si najbrž lahko predstavljate, niso najbolj naklonjeni. "Je pisateljičina grozovita postsenčna knjiga njena najslabša doslej?" se retorično sprašuje britanski The Telegraph. Medtem The Atlantic dramatično razpreda: "Ne gre samo za to, da je The Mister slaba knjiga. Slaba je na tak način, da se sam prostorsko-časovni kontinuum rahlo maje v temeljih, ko se strani preurejajo v kalejdoskopske fragmente ponavljanja in prikritega oglaševanja."

Čeprav nekateri recenzenti priznavajo, da nova knjiga korektneje obravnava vprašanje privolitve v spolni odnos kot Petdeset odtenkov, se večini nova protagonistka zdi kolobocija protislovij in stereotipov, njen partner pa popolnoma neprivlačen, kar zadeva osebnost. Tudi dinamika moči v njunem odnosu je seveda vse prej kot uravnotežena. Med glavnimi očitki je tudi pisateljičin slog pisanja, ki je pogosto reduciran na golo nizanje pridevnikov in naštevanje stvari, pri čemer ima zelo rada izrecne omembe znamk.

Orjaškega uspeha vseeno ni ponovila
A čeprav The Mister očitno ima navdušene kupce, pa se ne prodaja v takih številkah, kot se je kateri koli roman iz franšize Petdeset odtenkov sive. Za primerjavo: roman Darker, ki je drugi del slovite sage obnovil s perspektive Christiana Greya (izvirno trilogijo smo spremljali skozi oči njegove partnerice Anastasie), je v prvem tednu kupilo 86 tisoč bralcev, en roman prej, Grey, pa je imel v istem obdobju kar 400 tisoč kupcev. Prvi pisateljičin roman, Petdeset odtenkov sive, je bil do danes prodan v več kot šestih milijonih fizičnih izvodov.

Stereotipi na račun Albancev, ki ne poznajo "čudežnih kartic" za plačevanje
Mimogrede, med jeznimi kritiki nove knjige je tudi albanski veleposlanik v Veliki Britaniji. Qirjaka Qirka je zmotilo, da E. L. James njegove rojake prikaže kot "primitivne kriminalce". Alessia Demachi je v knjigi revna čistilka, žrtev gangsterjev in trgovine z ljudmi. Obenem jo njen oče sili, naj se poroči in postane "tradicionalna albanska žena". Ko konča v Veliki Britaniji in se zaplete s svojim aristokratskim delodajalcem, se med drugim čudi "brihtnim telefonom" in "čudežni kartici", s katero njen ljubimec pride do gotovine.

Quirko je v izjavi za The Sunday Telegraph komentiral: "Žal mi je, da roman ustvarja tak negativen vtis o moji deželi, Albanci so najboljši, najprijaznejši ljudje, kar jih boste kdaj spoznali." V Veliki Britaniji je po njegovih besedah 120 tisoč Albancev, kriminalci med njimi pa so samo "določeni posamezniki".