Kot je poudaril Prassel, je uvedba programskega odbora korak naprej. Vse filme so si ogledali trije člani, zato je izbor, kot je poudaril, bolj objektiven. Foto: MMC RTVSLO
Kot je poudaril Prassel, je uvedba programskega odbora korak naprej. Vse filme so si ogledali trije člani, zato je izbor, kot je poudaril, bolj objektiven. Foto: MMC RTVSLO
Po besedah Jožka Rutarja bo na festivalu sklenjen tudi velik korak naprej v okrepitvi sodelovanja filmskih institucij na regionalni ravni. Prvi korak pomeni podpis dogovora o projektu REACT, v katerem bodo skrbeli za kontinuirano izvajanje projektov in delavnic skozi vse leto. Foto: MMC RTVSLO
Na tiskovni konferenci so predstavili tudi knjigo Petra Stankoviča Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma 1. del, v katerem je pod drobnogled vzel klasični slovenski film med letoma 1931 in 1988. Foto: MMC RTVSLO

Letos se bodo v tekmovalnem programu celovečernih igranih filmov za vesno potegovali štirje filmi: Avtošola režiserja Janeza Burgerja, Drevo režiserke Sonje Prosenc, Inferno Vinka Möderndorferja in Pot v raj Blaža Završnika.

Glavni strukturni novosti letošnjega festivala sta po besedah vodje festivala Igorja Prassla uvedba programskega odbora in žanra eksperimentalnega filma. Tričlanski odbor, ki ga poleg Prassla sestavljata še Bojana Bregar in Katja Čičigoj, je pregledal 141 filmov, kolikor se jih je prijavilo na letošnji festival. Izbrali so 71 filmov, ki bodo na ogled v Portorožu, še 15 jih bo na ogled v programu za družino, potekale pa bodo še tri posebne projekcije.

Badjurova nagrada letos Hanni Preuss
Dobitnica nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo bo letos Hanna Preuss za njeno vsestransko filmsko ustvarjanje. Kot so zapisali organizatorji, je kot režiserka zvoka, komponistka, tonska mojstrica, sonorična komponistka in medijska umetnica izjemno zaznamovala slovensko kinematografijo.

Več kratkih filmov in dokumentarcev
"Vsi so govorili, kako težko bo sestaviti letošnji program, potem ko smo lani in predlani poslušali, da je zaradi finančnih težav Slovenskega filmskega centra šlo v produkcijo manj filmov. Če je manj celovečernih igranih filmov, ki jih je podprl SFS, pa je razveseljiv podatek, da je velika produktivnost na področju dokumentarnih filmov in kratkih filmov. RTV Slovenija vedno bolj sodeluje kot producent in imamo kar lepo število prijav. Tako da je bilo kar težko sestaviti program,"
je dejal Prassel. Letos je bilo sicer posnetih šest filmov, še dva se snemata, ga je dopolnil direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar.

Festival se bo neuradno odprl že 9. septembra, ko bodo zavrteli dva filma izpred 50 let: kratki film Na slikoviti obali Žarka Petana, ki je posvetilo umrlemu avtorju, in film Zarota Franca Križaja, ki govori o korupciji.

Uradno odprtje pestrega festivalskega dogajanja bo 10. septembra, ko bosta na ogled kratki film Vashava in prvenec Blaža Završnika Pot v raj. Na posebni projekciji ob odprtju bodo predvajali kratki film Kristine Ravnikar Nasvidenje, Piran!, ki predstavlja uvod v jesensko razstavo Piran na filmu, ki bo na ogled oktobra.

Do nedelje se bo zvrstila pestra paleta filmov, sklepna slovesnost s podelitvijo vesen, ki jo bo zaznamovala skupina Katalena, pa bo letos namesto v nedeljo že v soboto. Kdo so zmagovalci, bo do takrat skrivnost. Kot je dejal Presl, želijo na ta način filmske ekipe zadržati v Portorožu in hkrati tako dvigovati suspenz.

Mednarodno strokovno žirijo festivala sestavljajo lanska zmagovalca Špela Čadež (vesna za kratki film, in sicer za film Boles) in Rok Biček (njegov Razredni sovražnik že vse leto žanje uspehe doma in v tujini), scenografka Katja Šoltes, dolgoletni selektor filmov pri RTV Slovenija Matjaž Zajec in filmski kritik Hrvoje Pukšec, sicer tudi predsednik umetniškega odbora filmskega festivala v Pulju.

Pester spremljevalni program
Ob posebnih projekcijah so organizirali tudi program otroških in mladinskih filmov za šole, družinski program, izobraževalni program, strokovni program, razstave in pester glasbeni program, v katerem bodo nastopili tudi Fake Orchestra in Repetitor. Za najstnike med 15. in 18. letom so pripravili program Mad about film. "Gre za platformo, ki je osredotočena predvsem na mladostnike. Izbrali smo si to skupino, ki se nam zdi z vidika filmskega občinstva zelo nepredvidljiva in se z njo premalo ukvarjamo," je pojasnil Rok Govednik.

Za strokovni program, v okviru katerega bodo potekale različne okrogle mize, seminarji in predstavitve, so poskrbeli v Centru Ustvarjalna Evropa skupaj s Slovenskim filmskim centrom, Zavodom AIPA in drugimi partnerji iz tujine.