Alessandro Ciliberto je ostanke, ki verjetno pripadajo antičnemu naselju, zagledal približno od tri do štiri metre pod morsko gladino. Foto: EPA
Alessandro Ciliberto je ostanke, ki verjetno pripadajo antičnemu naselju, zagledal približno od tri do štiri metre pod morsko gladino. Foto: EPA
Kasiodor
V Scylletiumu se je konec 5. stoletja rodil tudi zgodovinar, državnik, duhovnik, menih in pisec Kasiodor, ki je na tej iluminaciji upodobljen ob pisanju.

Alessandro Ciliberto, sicer po poklicu arhitekt, a hkrati velik ljubitelj potapljanja, se je svojemu konjičku predajal približno 15 metrov od obale v bližini mesta Squillace. Na globini od treh do štirih metrov pa nenadoma zagledal vse jasnejše obrise skupine kamnitih blokov, ki so takoj pritegnili njegovo pozornost.

Ciliberto se spominja, da se je iz peska dvigovala temna gmota, dolga približno dva metra in široka poldrugi meter, za katero se je zdelo, da je delo človeških rok. "Ko sem raziskoval dalje, sem nekaj metrov stran našel podstavek bele barve, ki je visok pol metra. Še naprej sem našel par kamnitih blokov, eden je bil kvadraten in manjši, oblike drugega ne morem določiti."

Mesto, ki naj bi ga ustanovil Odisej
Po navedbah mestnih oblasti bi lahko najdbe pripadale antičnemu mestu Scylletium. To je bilo ustanovljeno v času grške kolonizacije juga Apeninskega polotoka. Leta 124 p. n. št. je Scylletium postal rimska kolonija, s tem pa precej dobil na pomenu. V 5. stoletju se je v njem rodil rimski učenjak in državnik Kasiodor, ki je o svojem rojstnem kraju trdil, da ga je ustanovil grški junak in kralj Itake Odisej. Ruševine antičnega mesta so našli že pred časom, in sicer na obali bližnjega mesta Roccelletta di Borgia.