Migetalkarji, Biti jaz. Foto: Matija Lukić
Migetalkarji, Biti jaz. Foto: Matija Lukić

Poleg razstave likovnih, fotografskih, stripovskih in videodel, ki so na ogled v sprejemni dvorani Cankarjevega doma, prinašajo Transgeneracije program 15 plesnih in gledaliških predstav, ki sodelujejo v tekmovalnem delu festivala, ter tri predstave v spremljevalnem programu.

Predstave bodo uprizorili mladi iz KD Qulenium, Teatra Pozitiv, Gimnazije Vič, Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana, II. gimnazije Maribor, Gledališke šole Prve gimnazije Maribor in Gimnazije Celje - Center. Na ogled bo tudi 13 plesnih miniaturk v izvedbi mladih plesalcev iz različnih srednjih šol in studiev.

Srednješolci iz vse Slovenije bodo v Cankarjevem domu svoje ustvarjanje predstavljali do 25. aprila. Letos so organizatorji festivala prejeli skoraj 300 prijav, kar je še enkrat toliko kot lani. Kot vsako leto pa so tudi letos prejeli predvsem številna likovna dela.

Festival, ki predstavlja ustvarjanje srednješolcev iz vse Slovenije, bo potekal do 25. aprila. Foto: Cankarjev dom
Festival, ki predstavlja ustvarjanje srednješolcev iz vse Slovenije, bo potekal do 25. aprila. Foto: Cankarjev dom

Videti je mogoče dela dijakov iz Dijaškega doma Bežigrad, Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, gimnazij Bežigrad, Ledina in Šentvid, Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana ter z ljubljanske škofijske gimnazije. Predstavljenih bo tudi sedem izbranih videodel.

Dela so izbrali selektorji Matej Bogataj, Jakob Ribič in Katja Markič (gledališke predstave), Meta Lavrič in Ana Štefanec (plesne predstave), Arjan Pregl (likovna dela in strip), Borut Krajnc (fotografska dela) ter Tina Poglajen (videodela).

Podelitev priznanj bo potekala skoraj dva tedna po festivalskem dogajanju, in sicer 7. maja.

Najprej bo na sporedu voden ogled razstave 13. Bienala slovenske ilustracije, zatem pa bodo selektorji razglasili nagrajence festivala.