Vincent van Gogh, Spomladanski vrt župnije v Nuenenu, 1884. Foto: Wikipedia
Vincent van Gogh, Spomladanski vrt župnije v Nuenenu, 1884. Foto: Wikipedia

Muzej Singer Laren, ki stoji v mestecu Laren okoli 30 kilometrov jugovzhodno od Amsterdama, je v teh dneh zaprt zaradi pandemije koronavirusa. Neznani storilci so sliko odnesli ponoči.

Kot navaja tamkajšnja policija, so neznanci malo po 3. uri ponoči v muzej Singer Laren vdrli skozi steklena vrata, ki so jih razbili, kar je sicer sprožilo alarm, vendar so tatovi ušli, še preden so policisti prišli na mesto zločina.

Sorodna novica Van Goghov rojstni dan: praznujte z ogledom dokumentarca

Slika vrta, ki ga obdajajo spomladanske cvetnice, spada še v zgodnejše obdobje Van Goghovega ustvarjanja, ko je ta slikal v bolj pridušenih, rjavkastih tonih. V teh je naslikal župnijski vrt, v katerem stoji figura v črnem, v ozadju pa se dviguje sakralna arhitektura. Nastala je leta 1884, se pravi dve leti, preden je odšel v Pariz, kjer je pod vtisom impresionistov osvežil in posvetlil paleto. Sliko je posodil nizozemski muzej Groninger, šlo pa je menda za edino Van Goghovo delo v njihovi lasti. Vrednosti slike v muzeju niso razkrili.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so v Muzeju Groninger šokirani, zaradi poteka policijske preiskave pa o dogodku ne morejo povedati več. Muzej Singer Laren je zasebna muzejska hiša, ki hrani zbirko Williama in Anne Singer. Ta sta se posebej navduševala nad umetnostjo obdobja od 1880 in 1950, v zbirki pa so med drugim dela francoskega fauvista Keesa van Dongena in kiparja Augusta Rodina.