Po neuradnih poročilih se z novim filmom izteče pogodba Roberta Downeyja. Je Tony Stark torej obsojen na samotno smrt v vesolju? Foto: IMDb
Po neuradnih poročilih se z novim filmom izteče pogodba Roberta Downeyja. Je Tony Stark torej obsojen na samotno smrt v vesolju? Foto: IMDb
Sorodna novica Stotnica Marvel

V nadaljevanju lanskega spektakla Brezmejna vojna (Infinity War) bodo moči morali združiti tisti Maščevalci, ki so preživeli usodni "tlesk", genocidno gesto vesoljskega zlobca Thanosa; v prejšnjem filmu je s pomočjo kamnov neskončnosti z obličja Zemlje izbrisal polovico njenih prebivalcev. Tisti, ki jim je usoda prizanesla – med drugim so to Iron Man (Robert Downey Jr.), Črna vdova (Scarlett Johansson) in Stotnik Amerika (Chris Evans) –, se morajo nekako pobrati po izgubi svojih najtesnejših sodelavcev in si zamisliti novo prihodnost za svojo "superskupino".

Zadnje nadaljevanje sage sta režirala Anthony in Joe Russo, producent je Kevin Feige. Christopher Markus in Stephen McFeely sta podpisana pod scenarij, izvršni producenti pa so Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Michael Grillo, Trinh Tran, Jon Favreau in Stan Lee. V slovenskih kinematografih lahko film ujamete od 25. aprila naprej.

Zagotovljen svetovni rekord?
Prihodnost Zaključka je veliko manj negotova kot usoda naših superjunakov: prve napovedi analitikov zabavne industrije za premierni konec tedna predvidevajo 282-milijonski zaslužek. Če res doseže te številke, bo podrl svetovni rekord, ki ga je lani spomladi z 257 milijoni postavila brezmejna vojna (v končnem seštevku je film zaslužil več kot dve milijardi dolarjev). Če prištejemo še prve Maščevalce in Ultronovo dobo (2015), je franšiza globalno zaslužila že približno pet milijard dolarjev.

Sorodna novica Filmska recenzija: Maščevalci - Brezmejna vojna

Pripravite se na dokončno slovo od svojih ljubljencev
Zaključek predstavlja tudi zanimiv mejnik za franšize 21. stoletja: studio Marvel bo končal vse glavne pripovedne niti osnovne postave Maščevalcev in nehal snemati filme o njih, čeprav vsak še vedno zasluži ogromno denarja. Številni igralci, ki so bili do zdaj del Marvelovega filmskega vesolja, se torej z Zaključkom poslavljajo – vključno s Chrisom Evansom, ki je slovo Stotnika Amerike že lani jeseni potrdil s tvitom. Po neuradnih poročilih se z novim filmom izteče tudi pogodba Roberta Downeyja.

Seveda pa to ne pomeni, da sta se Disney in Marvel pripravljena odpovedati našim denarcem: Stotnica Marvel je pravkar doživela sijajen premierni konec tedna in že za poletje je napovedan film Spider-Man: Far From Home. Nove filme v naslednjih letih dobijo še Črna vdova, Doctor Strange in seveda Varuhi galaksije.