Nobelova nagrajenka je spregovorila na novinarski konferenci Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer so jo vprašali tudi o drugem lavreatu Petru Handkeju, vendar pa se je od nasprotujočih si mnenj o avstrijskem kolegu oddaljila.

Foto: EPA
Foto: EPA

Avtorica, ki je odkrita kritičarka vladajoče poljske konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), je ocenila, da v domovini divja "nekakšna kulturna vojna" med desno orientirano vlado in opozicijo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Pisateljica, ki jo je prejšnji teden Švedska akademija razglasila za dobitnico Nobelove nagrade za književnost za leto 2018, je izrazila skrb nad naraščajočo samocenzuro na Poljskem. "Avtorji se nekako bojijo izraziti, kaj resnično mislijo ali čutijo, ker se bojijo političnih posledic. Le upam lahko, da se ta razvoj ne bo nadaljeval," pravi.

Ena največjih sodobnih poljskih pisateljic je prejšnji teden pred nedeljskimi volitvami opozorila, da se Poljaki odločajo med "demokracijo in avtoritarizmom". Priznala je, da nad zmago PiS-a ni navdušena.

Poleg Olge Tokarczuk je Švedska akademija prejšnji teden za nobelovca za tekoče leto razglasila avstrijskega avtorja Petra Handkeja, čemur pa je sledil plaz kritik zaradi pisateljeve podpore srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću.

Sorodna novica Na Poljskem in v Avstriji proslavljajo, v svetu mnogi kritični do Handkeja
Sorodna novica Nagrajeni pisatelj, ki je bežal pred vojno na Balkanu, ostro o Handkeju

Pisateljico, ki jo je vest o tem, da je dobitnica najuglednejšega literarnega priznanja na svetu, doletela med literarno turnejo na po Nemčiji, so dan pred uradnim odprtjem Frankfurtskega knjižnega sejma novinarji povprašali tudi za mnenje o Handkeju.

Običajno sem jaz v vlogi porednega dekleta
Na vprašanje, kako se počuti kot "pridno dekle" nasproti "porednemu fantu" Handkeju ob razglasitvah Nobelovih nagrad, je dejala, da je bila prezaposlena, da bi sledila kontroverznostim v medijih. "A na neki način mi je vseeno, kajti običajno sem jaz v vlogi porednega dekleta, to je nekaj, kar mi je bolj znano."