"Z mislimi sem v Carigradu. Razmišljam o sveti Sofiji, in to me zelo boli," je papež Frančišek komentiral med svojim tedenskim blagoslovom v Vatikanu.

Iz tujine je bilo slišati številna opozorila, da bi moral spremembo v mošejo odobriti vsaj Unesco, a turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je poudaril, da je odločitev o prihodnosti Hagije Sofije povsem notranja zadeva države Turčije. Foto: Reuters
Iz tujine je bilo slišati številna opozorila, da bi moral spremembo v mošejo odobriti vsaj Unesco, a turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je poudaril, da je odločitev o prihodnosti Hagije Sofije povsem notranja zadeva države Turčije. Foto: Reuters
Sorodna novica Slovo od Hagije Sofije kot muzeja: "Integriteto simbola svobode veroizpovedi je treba ohraniti"

Turško vrhovno upravno sodišče je v petek nekdanji carigrajski katedrali Hagiji Sofiji odvzelo status muzeja, s čimer je odprlo pot, da bi lahko znova postala mošeja. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je kmalu zatem podpisal odlok, s katerim je zgradbo odprl za muslimanske molitve. Prve molitve bodo v mošeji 24. julija, po predsednikovih besedah pa bodo njena vrata "še naprej odprta za domačine in tujce, za muslimane in nemuslimane".

Ekumenski svet cerkva je predsednika Erdogana že pozval, naj svojo odločitev prekliče, patriarh Bartolomej pa je spremembo opisal kot "razočaranje".

Ekumenski svet cerkva s sedežem v Ženevi združuje 350 cerkva in po lastnih podatkih predstavlja več kot 500 milijonov Kristjanov. "Z odločitvijo za spremembo Hagije Sofije nazaj v mošejo ste uničili pozitivni simbol turške odprtosti ter ga spremenili v simbol izključevanja in ločitve," je v odprto pismo zapisal generalni sekretar Ioan Sauca.

Turški predsednik je v svojem razglasu poudaril, da ima Turčijo suvereno pravico do odločanja o statusu Hagije Sofije in da bo vsako kritiko razumel kot napad na turško neodvisnost.

Unesco: Na seznam smo jo vpisali kot muzej
V Grčiji so spremembo statusa Hagije Sofije v mošejo označili za "veliko provokacijo celotnega civiliziranega sveta", organizacija Unesco pa je napovedala, da bodo morali ponovno pretehtati status Hagije Sofije na seznamu svetovne kulturne dediščine. Poudarili so, da so stavbo v svoj register vpisali kot muzej ter da so s tem povezane določene obveze. "Država mora zagotoviti, da noben poseg v spomenik ne bo spodkopal univerzalne vrednosti spomenika kulturne dediščine. Vsako spremembo je treba vnaprej najaviti Unescu, da jo pretehta odbor za svetovno dediščino." Pred petkovo spremembo statusa so Turčijo v odprtem pismu pozvali k dialogu.